Oer-Hollands tentoonstelling in Rotterdam van 7 juni t/m 28 september

15/05/2008 10:26

Historisch Museum Rotterdam

Oer-Hollands

7 juni tot en met 28 september 2008

Prinses Màxima liet veel stof opwaaien na haar toespraak over de Nederlandse identiteit in september 2007. Wat is nou typisch Nederlands? Hoe zien wij dat en hoe ziet het buitenland ons? De vraag wat typisch Nederlands is, is hierdoor actueler dan ooit. De Atlas Van Stolk zocht antwoord op deze vraag in de enorme beeldbank en het resultaat is een tentoonstelling vol dubbelzinnigheid over tulpen, klompen en het drugsbeleid, maar ook zeker over minder bekende symboliek, zoals die van de Nederlandse Maagd en diverse spotprenten over Holland.

Eén koekje bij de thee

Op 24 september 2007 houdt Prinses Màxima een toespraak bij de presentatie van het WRR-rapport 'Identificatie met Nederland' Hierin vertelt ze over haar ontmoeting met Nederland en over typisch Nederlandse zaken. Volgens haar is 'Nederland grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is nuchterheid en beheersing. Maar ook: samen intense emoties beleven.' Kortom volgens de prinses is Nederland veelzijdig, maar zonder identiteit. 'De Nederlander bestaat niet'.

Iconen

Deze toespraak is de aanleiding van de tentoonstelling 'Typisch Nederlands' van de Atlas Van Stolk. Bekende spotprenten met het kaasmeisje en tulpen en minder voor de hand liggende affiches en prenten laten datgene zien dat misschien typisch Nederlands genoemd mag worden. Het Oranjegevoel en de Nederlandse Leeuw waarmee menig sportevenement nationaal gekleurd wordt bijvoorbeeld. Of onze koopmansgeest en de succesvolle strijd tegen het water. De tentoonstelling biedt beelden en associaties en geeft zeker niet een vast omlijnd beeld van wat typisch Nederlands is. Daarvoor is de vraag te groot en te omvattend. Het is dan ook de bedoeling dat de tentoonstelling 'open' zal eindigen, in de betekenis dat de bezoeker zal worden gevraagd zelf zijn invulling te geven aan wat hij of zij als oer-Hollands beschouwt. En dat kan van alles zijn.

Atlas Van Stolk

Alle beelden in de tentoonstelling komen uit de Atlas Van Stolk. Deze collectie omvat 150.000 prenten, tekeningen, foto's en affiches en vormt een belangrijke bron voor beelden van ons verleden. Ook met betrekking tot de nationale identiteit biedt deze beeldbank diverse aanknopingspunten voor kennis en discussie. De Atlas Van Stolk is gehuisvest in een van de panden van het Historisch Museum Rotterdam; het Schielandshuis.

data: Oer-Hollands 7 juni t/m 28 september 2008

locatie: Atlas Van Stolk - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam www.atlasvanstolk.nl

bereikbaarheid: metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat

openingstijden: di t/m zo 11.00-17.00 uur

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.atlasvanstolk.nl