Protestantse Kerk in Nederland


Expositie in de Grote Kerk te Drachten Kijk de kerk

za 7 juni 2008, 13:00 uur - za 27 september 2008, 17:00 uur Van 7 juni tot en met 27 september 2008 is er in de Grote Kerk een expositie te zien van kerken.

Een drietal exposanten stelt hun kerken ten toon voor een breder publiek:


- Wieger Lindeboom (geb. 1950) uit Boornbergum exposeert zijn geschilderde kerkinterieurs. Hij schildert in pastel, aquarel, olieverf en gemengde techniek en snijdt ook kerken in karton, zodat er lijnen ontstaan die op het papier liggen. Van 1992 2000 volgde hij lessen bij Alice Buis. Naast kerkinterieurs maakt hij ook landschappen, portretten en surreële voorstellingen.


- De verstandelijk gehandicapte Freddy van Dijk (52 jaar) laat modelkerken zien die hij zelf bedenkt en in elkaar zet. Compleet met kerkinterieur zoals het orgel, de preekstoel, het altaar, de banken, vloerbedekking op de vloer en bekleding op de banken. Hij bouwt de kerken van karton, zonder voorbeeld, plakt er van papier bakstenen op, stuk voor stuk. In een enkele kerk hangt verlichting. Van sommige kerken kan het dak geschroefd worden, zodat je binnen in de kerk het prachtige interieur kunt bekijken. Naast kerkinterieurs bouwt Freddy ook orgels van satéprikkers en luciferhoutjes.


- Verzameling kaarten met kerken
In de consistorie van de Grote kerk laat Johannes van der Veen, verwoed verzamelaar van ansichtkaarten met fotos van kerken, in de maanden juli en augustus tot en met 13 september, een verzameling zien van ansichtkaarten en fotos van (P.K.N.) kerken in Friesland. De verzameling bevat ongeveer 10.000 stuks. Er zijn veel oudere opnames van situaties van kerken van vóór de restauraties van de gebouwen. Ook zijn er fotos van inmiddels verdwenen kerken. Zo is er een uitgebreide reportage over de afbraak van de kerk in Oud Beets. Er zijn ansichtkaarten en boeken over kerken te koop.


- Tenslotte is er voor de bezoekers de mogelijkheid om mee te doen aan een prijsvraag met als onderwerp Welke Drachtster kerk is dit ?

Naast de expositie is er elke zaterdag van 16.00 16.30 uur orgelspel.

De organisten die het orgel bespelen zijn:
7 juni Dhr. R. Keuning, Drachten
14 juni Dhr. R.A. Ferwerda, Drachten
21 juni Dhr. F. Veenstra, Drachten
28 juni Mevr. R. Dijkstra, Nijega
5 juli Dhr. M. Krikke, Drachten
12 juli Dhr. H. Dorsman, Drachten
19 juli Dhr. R. Keuning, Drachten
26 juli Dhr. W. van den Bosch, De Wilgen

2 augustus Dhr. R. Keuning, Drachten
9 augustus Dhr. E. Bremer, Drachten
16 augustus Dhr. J. Frölich
23 augustus Dhr. D. Barkmeijer, Drachten
30 augustus Dhr. R.A. Ferwerda, Drachten
6 september Ds. H. Jansen, Drachten
13 september Open Monumentendag en Open Orgeldag Dhr. M. Krikke, Drachten
20 september Dhr. J. Renkema, Drachten
27 september Dhr. P. de Jong, Drachten

De kerk is open op zaterdag van 13.00 17.00 uur. Tijdens de maanden juli en augustus tot en met 13 september doet de Grote Kerk mee aan het Tsjerkepaad Zuid-Oost Friesland (Turfroute).