Gemeente Veenendaal


Oude brandweervoertuigen trekken door Veenendaal

Een bonte stoet van ongeveer veertig oude brandweervoertuigen trekt zaterdag 7 juni door Veenendaal. De oldtimeroptocht is een van de activiteiten in het jubileumjaar van de brandweer, die zijn 75-jarig bestaan viert.

De brandweer heeft de oldtimeroptocht georganiseerd in samenwerking met de winkeliersvereniging Hoogstraat. De winkeliersvereniging houdt zaterdag 7 juni een Vlaggetjesdag, ter gelegenheid van het uitvaren van de haringvloot.
De optocht van oude brandweervoertuigen wordt voorafgegaan door de Scheepjeswol Harmonie, die op de Kerkewijk, ter hoogte van de Engelenburgh, een aantal nummers ten gehore zal brengen voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Vervolgens geeft de Harmonie nog een concert op het Scheepjeshofplein.

Burgemeester T. Elzenga zal, als opperbevelhebber van de brandweer, het defilé afnemen op een podium op het Scheepjeshofplein.

Route

De optocht begint om 14:00 uur vanaf de Brandweerkazerne aan de Industrielaan. De oude voertuigen rijden richting Kerkewijk, dan door de Hoofdstraat, aan het eind rechtsaf naar het Zwaaiplein. Via de Brouwersstraat gaat de optocht dan langs het gemeentehuis en via het Boompjesgoed terug naar de kazerne. Een tocht van ongeveer drie kilometer, waar de voertuigen een half uur tot drie kwartier over zullen doen.

Diverse brandweerkorpsen en particulieren uit alle delen van Nederland hebben hun deelname aan de optocht toegezegd. Aan de hand van de diverse voertuigen zal ook te zien zijn welke ontwikkelingen de brandweer heeft doorgemaakt. Zo zijn er handgetrokken karren te zien, waarvan er enkele al stammen uit 1800, voertuigen en pompen die door paarden worden getrokken, een stoomspuit en uiteraard ook enkele moderne, met een dieselmotor aangedreven brandweervoertuigen. In de optocht zal ook een door paarden getrokken brandweervoertuig uit onze Tsjechische zusterstad Olomouc meerijden, als symbool van de warme band die het Veenendaalse brandweerkorps koestert met de brandweer uit die stad. De stoombrandweerspuit uit Gorinchem verdient extra aandacht. Deze spuit zal, behalve een deel van de optocht mee te rijden, ook voor en na de optocht te zien zijn op het Zwaaiplein. De eigenaar zal het publiek trakteren op tal van ludieke activiteiten met dit voertuig.

De politie verleent haar medewerking door de kruispunten op de route tijdig en tijdelijk te beveiligen. Het publiek zal door de optocht mogelijk enige hinder ondervinden tijdens het drukke weekendverkeer in het centrum. De brandweer vraagt daar begrip voor.