Ingezonden persbericht


Persbericht: Paul Blanca is terug

Fotograaf Paul Blanca is terug: twee nieuwe series bij Witzenhausen Gallery

Rapper Negativ en Joost Zwagerman treden op bij opening Blanca expositie

Op 7 juni 2008 opent in Witzenhausen Gallery in Amsterdam een expositie met het fenomenale nieuwe werk van Blanca: de series Mi Matties en Kristal.

'Paul Blanca is mijn enige rivaal', zei Robert Mapplethorpe ooit. De Amerikaan was samen met Andres Serrano een belangrijke leermeester voor Blanca. Paul Blanca (1954/58) is een outsider in de kunstwereld. De kleurrijke fotograaf leeft aan de zelfkant van de maatschappij en volgt zijn eigen weg. Het intrigerende werk van Blanca wordt door critici alom geprezen en is wereldwijd door musea en collectioneurs aangekocht.

Mi Matties
De portretserie Mi Matties (straattaal voor 'mijn vrienden') is ontstaan tijdens Blanca's omzwervingen door Amsterdam. Van Oost tot West zocht hij contact met leden van straatbendes. Het lukte Blanca om de ruige straatjongens naar zijn studio te krijgen om model te staan. Het resultaat is een spannende serie zwart-wit portretten. De expositie Mi Matties bestaat uit vijfentwintig foto's, waarvan een deel op levensgroot formaat.

Kristal
Onder de naam Kristal maakte Paul Blanca een box met foto's van vrouwen als suikergoed. De naakte modellen werden ondergedompeld in chocolade, glazuur of poedersuiker maar ogen nergens zoetsappig. In de box zitten 19 - veelal erotische - foto's en een gedicht dat Joost Zwagerman speciaal voor deze serie maakte. De Kristal box heeft een oplage van 30.

Rapper Negativ en Joost Zwagerman treden op bij opening Blanca expositie De opening van Mi Matties en Kristal zal plaatsvinden op vrijdag 7 juni van 17.00 - 19.00 uur bij Witzenhausen Gallery, in aanwezigheid van de fotograaf. Joost Zwagerman draagt zijn gedicht Kristal voor; de bekende rapper Negativ en reggaeband Massive uit Zuid-Oost treden op. Aanmelden via info@witzenhausengallery.nl

Preview donderdag 5 juni vanaf 12.00 uur
Aanmelden via info@witzenhausengallery.nl

Mi Matties en Kristal
Paul Blanca
7 juni t/m 16 augustus 2008

Witzenhausen Gallery
Elandsstraat 145
1016 RZ Amsterdam
+31(0)20-6449898
www.witzenhausengallery.nl
info@witzenhausengallery.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht