Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

De hutongs van Beijing
Ambroise Tézenas

7 juni t/m 28 september 2008 27 maart 2008

In het kader van de Olympische Spelen in Beijing (van 8 tot 24 augustus) toont de Kunsthal Rotterdam het werk van de Franse fotograaf Ambroise Tézenas. Dwalend door het oude Beijing heeft Tézenas de grootschalige bouwwerkzaamheden in de Chinese hoofdstad gedurende vijf jaar vastgelegd. De straten en gebouwen die Tézenas fotografeert, zijn stille getuigen van de economische vooruitgang van een metropool in oprichting. Zijn monumentale foto's laten de historische stad van Beijing zien tegenover de veranderingen die de stad ondergaat. Oude wijken, smalle straatjes, hutongs genoemd, en onteigende huizen worden in snel tempo afgebroken om plaats te maken voor hoge flatgebouwen, winkelcentra, brede lanen en snelwegen.

Beijing
De Olympische Spelen in Beijing hebben het tempo van de bouwwerkzaamheden flink opgevoerd. In een tijdsbestek van minder dan tien jaar is een gebied ter grootte van de stad Parijs platgegooid en opnieuw bebouwd. Tezenas' werk getuigt van het enorme veranderingsproces dat momenteel in China plaatsvindt, waar politieke besluitvorming in schril contrast staat met het behoud van geschiedenis en de behoeften van lokale inwoners. Uit de (nacht)opnames die Tézenas maakt, komt tussen de helverlichte flatgebouwen, hijskranen en het puin een onwerkelijke stad naar voren, waar vrijwel geen mens te bekennen is. Alleen op de bouwplaatsen waar dag en nacht wordt doorgewerkt, zijn arbeiders te zien. Naar de tragedies achter het voortstuwende bouwgeweld kan alleen maar worden gegist.

Ambroise Tézenas
Ambroise Tézenas (Parijs, 1972) studeert in 1994 af aan de École d'Arts Appliqués (EAA Photographie) in Vevey, Zwitserland. Als persfotograaf maakt hij reportages over onder meer de belijdenis van het katholieke geloof in Frankrijk (1997), de revalidatie van verkeersslachtoffers (1998) en de teruggave van het Panamakanaal (1999). Van 2000 tot 2002 werkt hij voor het agentschap Editing, en publiceert regelmatig in de Franse en internationale pers. Sinds 2002 richt Tézenas zich meer op vrije opdrachten op het gebied van enscenering en landschap.

Publicatie
Bij uitgeverij Mets & Schilt verschijnt de gelijknamige catalogus `Hutongs van Peking' (ISBN 978 90 5330 527 0).

Bestellen:

De hutongs van Peking
De hutongs van Peking
Tezenas, A. & Tézénas, A