Nieuwe absisramen in Rijswijkse Bonifatiuskerk

06/06/2008 09:15

Bisdom Rotterdam

Plechtige inzegening door Mgr. Van Luyn op 7 juni

Op zaterdag 7 juni tijdens de eucharistieviering om 16.00 uur zegent de bisschop van Rotterdam, Mgr. A.H. van Luyn sdb, de nieuwe absisramen in van de

H. Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 67 in Rijswijk.

De inzegening van de absisramen vormt in het Jaar van het Religieus Erfgoed tevens de voorlopige afronding van de restauratiewerkzaamheden aan de buitenzijde van de H. Bonifatiuskerk. In een later stadium zal de westzijde nog onder handen worden genomen. De uitvoering van de nieuwe absisramen is mogelijk gemaakt door een grote financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Bonifatiuskerk.

De absisramen zijn een ontwerp van glazenier Diego Semprum Nicolas uit Tubbergen, de vijfde telg uit deze beroemde glazeniersfamilie. De afbeeldingen verbinden het Oude met het Nieuwe Testament. Ook ontstaat er een duidelijke relatie met de twee grote zijramen in het transept van de kerk (links van het Maria-altaar en boven het koororgel aan de rechterkant van de kerk). Op het linkerraam zijn de schepping en de zondeval (Oude Testament) en rechts de geboorte en de verlossing van Christus (Nieuwe Testament) te zien.

Op de vijf ramen staan afgebeeld:


- Abram die tot geloof komt,


- de apostelen Petrus, Jakobus en Johannes die de gedaanteverandering van Jezus aanschouwen in gezelschap van Mozes en Elias,


- de vrouwen die de engel aantreffen bij het lege graf en in de rozet erboven de verrezen Heer,


- het moment dat de Emmaüsgangers de Christus herkennen,


- de ongelovige Tomas die de kruiswonden van de heer betast en tot geloof komt.

Na afloop van de viering zijn de aanwezigen bij deze plechtigheid van harte welkom voor een drankje en een hapje in de pastorietuin.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.