Persberichten

Norbertus College in Roosendaal wint landelijke niet-roken wedstrijd

Duidelijke boodschap leerlingen klas V2B: "Laat je vriendschap niet in rook opgaan!"

Den Haag, 7 juni 2008 - Klas V2B van het Norbertus College in Roosendaal heeft de landelijke niet-roken wedstrijd 'Actie Tegengif 2008' gewonnen in de categorie havo/vwo. Vandaag kregen de leerlingen in megabioscoop Utopolis in Almere hun prijs uitgereikt: een ontmoeting met rapper Yes-R en filmster Achmed Akkabi. De klas had de meest originele movieclip gemaakt met als thema "Laat je vriendschap niet in rook opgaan!". Hiermee willen de leerlingen duidelijk maken dat roken een vriendschap kan verpesten.

Volgens Brigitte Wijngaards, mentor van klas V2B, is het geweldig dat haar klas deze prijs heeft gewonnen. "Het niet roken hebben we prima volgehouden. We hebben heel veel plezier gehad bij het maken van de videoclip. Sommige leerlingen hebben extra veel werk verricht, maar... complimenten aan de hele klas. Ze hebben allemaal hun best gedaan om dit voor elkaar te krijgen.”

Onvergetelijke dag

In elke provincie is per categorie (vmbo/praktijkschool en havo/vwo) een winnaar gekozen. Zij zijn allemaal uitgenodigd voor de Actie Tegengif Movie Awards in megabioscoop Utopolis in Almere. Rapper Yes-R presenteerde de finale en gaf bovendien een mini-concert. Voor de leerlingen van het Norbertus College en alle andere aanwezigen, was het een onvergetelijke dag.

Niet roken is heel normaal

Lies van Gennip, directeur STIVORO: "Ik vind het een enorme prestatie van de leerlingen van het Norbertus College en alle andere Tegengiffers die met hun klas een halfjaar rookvrij zijn gebleven. De meeste rokers zijn ooit begonnen tussen hun 12e en 14e. Actie Tegengif richt zich dan ook op de eerste en tweede klassen van de middelbare school. We proberen hiermee het roken uit te stellen en te laten zien dat niet roken heel normaal is. Als ik de filmpjes van de landelijke winnaars bekijk, denk ik dat we daar aardig in geslaagd zijn!"

Klassikale niet-roken-wedstrijd
Actie Tegengif is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Deelnemende klassen spreken af om gedurende zes maanden niet te roken. Hier hebben ze begin november 2007, klassikaal, een contract voor ondertekend. Daarnaast hebben ze een movieclip rondom het thema niet-roken gemaakt. Het aantal rokers in de klas dient gelijk te blijven of te dalen tijdens de wedstrijdperiode om in aanmerking te komen voor de prijzen.