Gemeente Vlaardingen


Koninklijke onderscheiding voor de heer P.S. de Nijs

07 juni 2008

Op vrijdag 6 juni heeft de heer P.S. de Nijs, een inwoner van Vlaardingen, een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Maassluis, de heer J.A. Karssen ontvangen. Hij ontving de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de stichting Help de Hudson. De Hudson maakt deel uit van de Historische Sleepboothaven Maassluis.

In 1989 was hij medeoprichter en tevens voorzitter van de stichting Help de Hudson. Deze stichting stelt zich ten doel oom de enige nog bestaande motorzeesleepboot van vóór de Tweede Wereldoorlog aan te kopen en zo te redden van de sloop en te behouden voor het nageslacht. Mede door zijn inspanningen is de Hudson volledig gerestaureerd en teruggebracht in haar oorspronkelijke staat. Momenteel maakt het schip deel uit van de Historische Sleepboothaven Maassluis.

Daarnaast is de heer De Nijs ook op andere terreinen verdienstelijk geweest voor de Maassluise en Vlaardingse samenleving. Van 1977 tot 1992 heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld voor het Vlaardings Zeekadetkorps. Hier heeft hij een belangrijk aandeel gehad in de verwerving van het opleidingsschip Assam. Van 1979 tot 2003 was hij als vrijwilliger en als voorzitter actief voor de Stichting Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis. Gedurende deze periode organiseerde hij wisseltentoonstellingen en wierf hij met anderen sponsors om de belangrijke uitbreiding van het museum in 1989 te financieren. Vanaf 1985 is hij actief lid en vrijwilliger van de Vereniging tot Instandhouding van de Hoogstamcultuur Bongerd Bronkhorst, een vereniging die in 1987 officieel werk opgericht. Tevens is hij vanaf 2000 vrijwilliger bij het begeleiden van visueel gehandicapten en blinden tijdens vakanties van de Stichting TWIN-travel, een reisorganisatie voor visueel gehandicapten.

Zijn activiteiten worden aangemerkt als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Vanwege zijn maatschappelijke verdiensten voor de gemeente Maassluis en de gemeente Vlaardingen is de heer De Nijs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.