Vereniging van Effectenbezitters


In Effect 12 die op zaterdag 7 juni verscheen, komen de volgende onderwerpen aan bod:

Lyreco en Corporate Express praten al jaren over fusie Kantoorartikelenhandelaar Corporate Express en Lyreco spreken al jaren met elkaar over een eventueel samengaan, maar een nieuw, verhoogd bod van de Amerikaanse branchegenoot Staples dreigt het huwelijk te voorkomen. In een interview lichten topmannen Ventress van Corporate Express en Bigeard van Lyreco hun plannen toe. Dat de fusie tussen Corporate Express en Lyreco niet eerder is doorgevoerd lijkt ook te wijten aan de vorige topman van Corporate Express Frans Koffrie. Of zoals Eric Bigeard het zegt: Een fusie heeft alleen kans van slagen als alles op zijn plaats valt. De positie van de ceo is een van die elementen. Als er een element niet oké is, dan gaat het niet door. Over een ding is Ventress duidelijk: de aandeelhouders beslissen.

Internetbrokers: traditionele banken gaan prijzenslag met tegenzin aan

Effect rekende voor een aantal beleggingsstrategieën door welke internetbrokers het voordeligst zijn. Today s en Lynx komen in die situaties als goedkoopste naar voren. De traditionele banken en Alex presteren minder goed. ING Bank is in alle onderzochte situaties het duurst. Ten opzichte van de goedkoopste aanbieder betalen online beleggers via ING tot acht keer meer kosten. Kijk voor een kostenoverzicht en de voor- en nadelen per aanbieder in Effect 12.

Verder in de special over internetbrokers:

* Succesvolle internetbroker is market maker: Beleggen via internetbrokers begint vanzelfsprekend te worden. Minder vanzelfsprekend is het beleggen in beursgenoteerde internetbrokers. Dat kan in het Nederlandse BinckBank, maar het Amerikaanse Interactive Brokers belooft het meest.
* Van der Moolen gaat particulier: Effectenhuis Van der Moolen wil met zijn internetdienst Online Trader de particuliere markt bestoken. Een interview met Marco van den Berg van Online Trader. Verder in Effect:

* Openingsbel: Column van Jan Maarten Slagter over het rapport van de commissie Frijns.
* Turbulente tijden voor Heijmans: Oud-topman Van Gelder van Boskalis mag gaan puinruimen bij Heijmans.
* Matsweken bij Schuitema: Grootaandeelhouders lijken in het voordeel bij de overname van Schuitema.
* Bieden, overnemen en uitkopen: De gang van zaken rond een openbaar bod op een beursfonds.
* Consumptieve bestedingen dalen alom: Macro-econoom Cees Rijsdijk ziet Amerikaanse consumenten somberder worden en ontwaart inflatieangst in euroland.
* Hot money: Buitenlandse speculanten hebben dit jaar al ruim 85 miljard dollar richting Chinese beursfondsen geloodst.
* Rumoer bij de pomp: Evert Waterlander over de winnaars van de nieuwe oliecrisis.
* Fondsen en grondstoffen: De mogelijkheden om direct of indirect te profiteren van de grondstoffenhausse.
* Kiezen voor defensief: Defensieve optieconstructies voor onzekere tijden.

Vereniging van Effectenbezitters