Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C HT

Eerste lichting servant leaders

Op 7 juni 2008 leverde de Servant Leadership Academy de eerste lichting servant leaders af.

De 14 Nederlandse deelnemers ontvingen in Indianapolis het certificaat voor deelname aan de eerste Leergang Servant Leaderhip 2007/2008. Dit gebeurde tijdens de afsluiting van de jaarlijkse internationale conferentie van The Greenleaf Center for Servant Leadership.

Daarmee is de wereld een nieuw fenomeen rijker: mensen die zijn opgeleid om in hun organisatie de principes van servant leaderhip in de praktijk te brengen. De deelnemers vormen daarmee een voorhoede in de wereld van management en leiderschap.

In september 2008 gaat in Bussum opnieuw een leergang van start (zie website: www.servantleadershipcenter.net).

Servant ladership is een leiderschapsstijl die teruggaat op de publicatie van het boekje De dienaar als leider van Robert Greenleaf in 1970. Greenleaf bepleitte daarin een leiderschapsstijl waarbij dienen en leiden een delicaat evenwicht vormen en een zorgvuldige omgang met de omgeving centraal staat. De kern van leiderschap ligt in de gerichtheid op het welzijn en de ontplooiing van de medewerkers. Hun groei is de maatstaf voor een servant leader.

Servant leadership is een inspirerende stijl van leidinggeven met oog voor mens en organisatie. Het draait om zaken als luisteren, empathie, commitment aan de groei van mensen, bouwen aan gemeenschap, bewustzijn, overtuigingskracht, conceptualiseren, vooruitzien en rentmeesterschap universele kenmerken die naadloos aansluiten bij de behoeften van de moderne tijd. In een wereld die zich kenmerkt door diversiteit en groeiende tegenstellingen kunnen de nieuwe servant leaders een belangrijke brugfunctie vervullen.

Deskundigen op het gebied van leiderschap zoals Stephen Covey en Peter Senge, zien servant leadership als de managementstijl van de 21e eeuw. Ook in Nederland kan het concept rekenen op de steun van vooraanstaande denkers, zoals bijvoorbeeld Herman Wijffels (Wereldbank), Elmer Mulder (VU Medisch Centrum) en Tex Gunning (voormalig bestuursvoorzitter Vedior).

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&