Rijnbrug van Julius Caesar nagebouwd op Landgoed Keukenhof


LISSE, 20080530 -- Op Landgoed Keukenhof in Lisse wordt druk gebouwd aan een houten Romeinse pioniersbrug uit de tijd van Julius Caesar (55 v. Chr.). Tijdens het Weekend van de Archeologie, dat op 7 en 8 juni a.s. plaats vindt op het landgoed, kan het publiek de bijzondere brug bewonderen.

Reconstructie zoveel mogelijk op authentieke wijze
In de tijd van Caesar werd de houten pioniersbrug gebruikt voor troepenpassage van watergangen tijdens militaire manoeuvres en campagnes in de Lage Landen, oftewel Germania Inferior. De reconstructie van de brug is een initiatief van Frits van Loenen van Proportio, in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Frits van Loenen: "Het blijft intrigerend op welke manier de Romeinse troepen hun wegen en bruggen aanlegden en hoe ze dat voor elkaar kregen in ons natte, drassige landschap dat voor hen onbekend was. En dan nog wel met voornamelijk plaatselijk beschikbare materialen en simpel handgereedschap. Door de brug zoveel mogelijk op dezelfde wijze na te bouwen op Landgoed Keukenhof, proberen we dit zelf te ondervinden."

De bouw wordt zoveel mogelijk uitgevoerd op authentieke wijze, met gereedschappen en materialen die destijds gebruikt werden. De reconstructie is gebaseerd op beschrijvingen over de bouw van een Rijnbrug in een campagne tegen de Ubii in de Commentarii de Bello Gallico van Julius Caesar. Andere bronnen zijn:
- Een archeologische vondst en reconstructie van een brug over de Waal bij Zuilichem in
Nederland;
- Een beschrijving in Epitoma rei militaris - Het Romeinse leger van Vegetius van de tactische
verplaatsingsmogelijkheden van legioenen en hulptroepen;
-Verslaglegging van een grootschalige reconstructie van "Caesars Rhine-bridge" o.l.v. Professor
Chris Wise in een documentaire van National Geographic.


Op de website van www.weekendvandearcheologie.nl wordt verslag gedaan van de bouwvorderingen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ingenieursbureau Movares: constructieontwerp en berekeningen.
Aannemersbedrijf De Boer & De Groot B.V.: gespecialiseerd in heiwerk vanaf het water.
Edilon)(Sedra Contracting bv en Hollandia: bruggenbouw, mensen en middelen.

Over het Weekend van de Archeologie
Het Weekend van de Archeologie is een spannend, leerzaam en vooral leuk evenement voor kinderen en hun families en voor iedereen die belangstelling heeft voor archeologie en geschiedenis. Op het prachtige Landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse is naast de bouw van de Romeinse brug nog veel meer te beleven. Entertainers en verhalenvertellers geven een levendig beeld van het alledaagse leven uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ook kunnen kinderen en volwassenen zelf oude ambachten uitoefenen en zelfs middeleeuwse hapjes en drankjes proeven.
Daarnaast wordt de wetenschappelijke kant van archeologie ruim belicht. (Amateur)archeologen geven voorlichting, laten vondsten zien en demonstreren moderne technieken. Ook maritieme (amateur)archeologen tonen het publiek hoe ze hun werk uitoefenen. Deskundigen geven inspirerende lezingen over de hedendaagse wetenschap archeologie en toonaangevende musea en archeologische opleidingen presenteren zich.
Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen - de oudste stad van ons land - opent het Weekend van de Archeologie op zaterdag 7 juni. Meer informatie vindt u op www.weekendvandearcheologie.nl .





APPR bv