Gemeente Rhenen


Vierde Cuneraloop heeft Rhenen 750 tintje

De vierde editie van de Cuneraloop gaat zaterdag 7 juni 2008 van start. Start en finish zijn dit maal bij sportcentrum Het Gastland. ,,De loop was vorig jaar een groot succes. Nu hebben we al meer inschrijving als toen. De verwachting is daarom dat het nog beter wordt, zegt een optimistische Cees van Maanen van de organiserende atletiekvereniging Arena.

De weersomstandigheden waren in 2007 eigenlijk iets te warm. Het was daarom best inspannend voor de deelnemers op het schitterende parcours, dat hetzelfde is gebleven, te lopen. De start en finish zijn volgens Van Maanen verplaatst omdat er meer wordt samengewerkt met Het Gastland. ,,Daar kunnen wij gebruik maken van alle faciliteiten. Van de fitness komen ook één of twee dansmeisjes, die de warming-up voor de Cuneraloop zullen verzorgen.

De inschrijving is ook bij Het Gastland. Vanaf het sportcentrum lopen de deelnemers de Kleine Kampen in, daarna gaat men het Paardenveld omhoog om in de Koerheuvelweg te komen. ,,Vanaf de buitenste rand belandt men bij de Autoweg, bij de Leemkuil. Daarna loop je de Autoweg af en kom je bij de Nieuwe Veenendaalseweg. Die steek je onder begeleiding over en kom je via de parallelweg van de Bergweg op de t-splitsing bij de Beukenlaan, die je omhoog gaat. En via de Nieuwe Veenendaalseweg kom je weer bij Het Gastland.

Ronde

De ronde is precies vijf kilometer, weet ook Cees van Maanen. ,,Vorige week hebben we het nog een keer extra uitgemeten. Het kwam precies uit. De leerlingen van de basisscholen kunnen de afstand van 750 meter lopen. ,,Dat rondje gaat via de Groeneweg, Platanenlaan en de Nieuwe Veenendaalseweg. Dan is er een vijf en tien kilometer loop. Dat is hetzelfde parcours. Alleen de deelnemers aan de tien kilometer lopen twee rondjes.

Ook heeft Arena iets speciaals bedacht in het kader van Rhenen 750 en wel een estafetteloop, waarvan de deelnemers vier keer vijf kilometer lopen. De estafetteloop is waarschijnlijk iets incidenteels. ,,Als het een succes wordt, houdt je het er natuurlijk in. Vorig jaar deed Van Maanen zelf ook mee aan de Cuneraloop. Met een tijd van 16.10 minuten werd de Rhenense loper eerste op de vijf kilometer. ,,Dit jaar doe ik weer individueel mee.

Cees van Maanen was eerst van plan in een team van de Dahliastraat, waarin ook vader Jan zijn beste beentje wilde voorzetten, mee te doen. Dat gaat niet door dus. ,,De Cuneraloop is voor mij geen wedstrijd waarin ik hoef te pieken. Voor mij is het gewoon een trainingswedstrijd. Is het een zware loop? Natuurlijk kom ik zelf uit Rhenen, dan ben je al die heuvels wel gewend. Ik weet wel dat anderen het soms wel pittig vinden. Het is een afwisselend parcours wat je ergens anders bijna niet tegenkomt. Tijdens zon loop krijg je meer energie en motivatie om door te lopen. En dan valt het toch nog wel een beetje mee om de Cuneraloop uit te lopen.

Estafetteloop

Tijdens de estafetteloop kunnen de deelnemers ook de sportieve strijd aanbinden met een team bestaande uit burgemeester Joost van Oostrum en de wethouders Anne van de Boon, Ad van Hees en Marius Guichelaar. Voor marathonloper Guichelaar lijkt de afstand een fluitje van een cent. Of Joost van Oostrum lopend net zo goed uit de voeten kan als op de wielrennersfiets moet tijdens de estafetteloop blijken. Anne van de Boon is speciaal voor de estafetteloop in training gegaan. Voor Van Hees, die ooit zelf marathons liep, mag de estafetteloop geen probleem zijn.

Ook een team van gemeenteraadsleden, Karel van Vlastuin, Hans Rijken en Eef Brouwers doet onder aanvoering van snelle Simone Veldboer mee aan de estafetteloop. De Dijk Runners uit Dodewaard hebben zelfs zes estafetteteams ingeschreven. Het is een mooi parcours, vindt Cees van Maanen. ,,Alleen in Limburg vind je een parcours zoals deze, omdat je daar net als hier een heuvelverschil hebt. Daarnaast hebben wij natuurlijk het uitzicht op de Vallei. Als je bij de Bergweg loopt, is dat uniek. Heb je daar dan tijd voor als je loopt? Ik niet, maar ik weet dat anderen dat wel doen.

Programma Cuneraloop 2008:
14.00 uur Afstand: Scholierenloop 750 meter. Doelgroep: Scholierenloop voor basisscholen gemeente Rhenen Leeftijd: t/m groep 8. 15.00 uur Afstand: Cuneraloop 5000 en 10.000 meter. Doelgroep: Wedstrijd en recreatie lopers Leeftijd: Open .16.00 uur Afstand: Rhenen 750 jaar estafetteloop, 5000 meter per persoon. Doelgroep: Bedrijven/verenigingen/familie/vriendenteams. Leeftijd: Open