Universiteit van Amsterdam

Scholieren gaan strijd aan met zelfgemaakte robots

NK RoboCup Junior 2008 in NEMO

Welke robot is de beste? Tijdens de Nederlandse kampioenschappen RoboCup Junior strijden zeventig schoolteams uit het basis- en voortgezet onderwijs tegen elkaar met hun zelfgemaakte robotjes. De competitie vindt op zaterdag 7 juni plaats in het science center NEMO. De dag wordt georganiseerd door RoboCup Junior Nederland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA), science center NEMO en andere partners.

De schoolteams zijn al weken in de weer met hun eigen kleine robot. Ze ontwerpen, bouwen en programmeren hem helemaal zelf. Daarbij maken ze gebruik van Lego Mindstorms of andere bouwpakketten. De teams kunnen meedoen in drie wedstrijdcategorieën: Voetbal, Dans of Rescue. RoboCup Junior kent drie niveaus en is daarom geschikt voor leerlingen van 9 tot 19 jaar. Het biedt leerlingen de kans om op een leuke en stimulerende manier bezig te zijn met techniek. De winnaars van het Nederlandse kampioenschap gaan naar het Wereldkampioenschap in Oostenrijk, dat in juli 2009 wordt gehouden. De voorbereidingen van dit traject beginnen vanaf 1 januari 2009.

Robotdemonstraties

Tijdens RoboCup Junior staat NEMO de hele dag in teken van robots. Naast de wedstrijden, zijn er verschillende demonstraties van diverse spectaculaire robots, zoals de emotionele robot Phobot van de UvA en de rechtoplopende robot Flame van de TU Delft. De Walt Disney Studios maken hun opwachting met de hoofdrolspeler uit de nieuwste Disney/Pixar animatie-film, de robot Wall-E, die vanaf 30 juli in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Over RoboCup

RoboCup is een internationaal initiatief dat momenteel in meer dan twintig landen wordt gespeeld. De RoboCup-organisatie werkt samen met verschillende universiteiten in de wereld. Het doel is om de interesse in techniek te bevorderen door middel van internationale samenwerking. RoboCup Junior Nederland is een non-profit organisatie. Haar partners zijn de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft, science center NEMO, de Hogeschool van Amsterdam, Betapartners, IBM en CapGemini.

Tijd en locatie

Het NK RoboCup Junior vindt plaats in science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. De wedstrijden en demonstraties zijn tussen 11.00-16.00 uur. Science center NEMO is die dag gewoon toegankelijk voor bezoekers.