PvdA Europees parlement


PvdA komt op voor Limburg en Brabant, zaterdag a.s. in Maastricht


1 juni 2008
Limburgs en Brabants grensoverschrijdend succes en nagedachtenis Thijs Wöltgens centraal tijdens grote Europamanifestatie in 'La Bonbonnière'.

Op 7 juni a.s. komen talloze binnen- en buitenlandse politici en prominenten, waaronder Steve Stevaert, Jan Pronk, Lilianne Ploumen, Ieke van den Burg, Jan Smeets, Odile Wolfs, Walther van Haaren, Bert Kersten, Rob van Gijzel, Lia Roefs, Han Noten en Martin Schulz naar theater 'La Bonbonnière' in Maastricht voor een grote politieke manifestatie die de voorbeeldfunctie van Limburg en Noord-Brabant als meest Europese regio's van Nederland centraal stelt. Doel van de dag is het geven van politieke steun voor het plan voor een Europese 'experimenteerregio' in Limburg en andere grensoverschrijden initiatieven in de zuidelijke provincies. Ook wordt op 7 juni a.s. de recent overleden Limburgse PvdA'er Thijs Wöltgens herdacht.

De manifestatie is een initiatief van de PvdA-fractie in het Europees Parlement, onder leiding van europarlementariër Ieke van den Burg. Van den Burg: "Europa en Brussel zijn veelvuldig negatief in het nieuws, terwijl in de regio juist veel positiefs gebeurt. In Limburg en Noord-Brabant denkt men echt met een grensoverschrijdende bril. Dat is niet opgelegd door Brussel of Den Haag, maar lokaal gegroeid, omdat men ziet dat samenwerken met de buren winst oplevert voor economie, werkgelegenheid en milieu. Er is een intensieve samenwerking ontstaan vanuit een praktische noodzaak, die breed wordt gevoeld. Dat is heel bijzonder in deze tijd van euroscepsis, en verdient politieke steun."

De manifestatie in Maastricht wil ook de knelpunten niet uit de weg gaan. Ieke van den Burg: "We kijken ook naar de problemen die er zijn met drugsoverlast en veiligheid. Daarnaast is de politieke wil om praktische barrières voor samenwerking te verwijderen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs, in Den Haag niet genoeg aanwezig. Terwijl voor het realiseren van de Limburgse 'experimenteerregio' samen met Duitsland en België maar vijf minuten politieke moed nodig zijn. Wij zeggen tegen onze collega's in Brussel en in Den Haag: toon die moed, en kom op voor Limburg en Brabant."

De bijeenkomst zaterdag a.s. begint met een herdenking van Wöltgens, voormalig Tweede Kamer-fractievoorzitter en burgemeester van Kerkrade. Namens de Europese sociaal-democratische PES-partij, waar de PvdA deel van uitmaakt, voert fractievoorzitter Martin Schulz het woord. Schulz was burgemeester van de Duitse gemeente Wuerselen, de buurgemeente van Kerkrade. Daarnaast zijn er speeches van Ieke van den Burg, Paul Kalma en Ger Kockelkorn, en is er een bijzondere videoboodschap van staatssecretaris Frans Timmermans.

Na de herdenking van Wöltgens staan Limburg en Brabant centraal in groot aantal workshops en debatten, met vele Limburgse en Brabantse prominenten, deskundigen en mensen met praktijkervaring. De Limburgse muziekformatie 'Neet Oet Lottum' sluit de manifestatie af. Plaats van handeling is theater 'La Bonbonnière', Achter de Comedie 1 in het centrum van Maastricht. Bijgevoegd vind u het programma van de bijeenkomst, die plaatsheeft van 12.00 tot 18.00.