ProRail

Persbericht

02-06-2008

's Werelds grootste EK ballenbak in Dordrecht

Dordrecht zorgt zaterdag 7 juni voor de officieuze opening van het EK voetbal met âs werelds grootste ballenbak! Voor de feestelijke opening van de VN tunnel wordt de helft van de tunnel volgestort met 10.000 oranje voetballen. Het evenement begint met een daverend tromgeroffel van Slagerij van Kampen die een klap geeft op de afronding van het eerste van de dertien grote projecten in Dordrecht. De feestelijke opening van de VN tunnel start om 11.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd. Met het feest wil de gemeente alle Dordtenaren bedanken voor hun flexibiliteit en geduld tijdens de bouw van de tunnel. De tunnel heeft de bereikbaarheid van de stad en de veiligheid bij het spoor sterk verbeterd. Tegelijk met de VN tunnel is ook de (fiets)tunnel Kilweg gebouwd en in gebruik genomen.

Daverende opening

Burgemeester Bandell opent met regiodirecteur Gürke van ProRail de tunnel. Voorafgaand wordt voor genodigden, bewoners en betrokkenen, een ontbijt in de tunnel gehouden. Na de officiële handelingen volgt een slagwerkspektakel van Slagerij van Kampen. De daverende percussieshow geeft een klap op de afronding van het eerste van de dertien grote projecten in Dordrecht. Tijdens het optreden rollen één voor één de oranje ballen de tunnel in. Op het moment suprême wordt de hele tunnelbuis volgestort met ballen. Na afloop kunnen alle kinderen gratis een bal meenemen. Het feest eindigt om 13.30 uur.

Kunstwerk in de tunnel

Tijdens de opening wordt ook het kunstwerk in de tunnel onthuld. De onlangs overleden stadsdichter van Dordrecht, Jan Eijkelboom, heeft voor de tunnel dichtregels gemaakt die door grafisch kunstenaar René Knip zijn verwerkt in de betegelde wanden van de tunnel en in het hekwerk tussen het fietspad en de rijbaan.