Deelgemeente Charlois Rotterdam

Waterwandelroute en opening stuwen

Op zaterdag 7 juni aanstaande worden de stuwen in het Zuiderpark geopend. En organiseert het Waterschap Hollandse Delta samen met de deelgemeente een waterwandelroute.

Water is een belangrijk onderdeel van het Zuiderpark. Daarom werkt waterschap Hollandse Delta samen met de gemeente Rotterdam aan een goed en vooral gezond watersysteem. Wilt u meer weten over het water in het Zuiderpark? Wandel dan mee op zaterdag 7 juni tijdens de Zuiderparkdagen. Op de wandeling zet dijkgraaf Jan Geluk samen met Ed Goverde, Portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Buitenruimte van deelgemeente Charlois de stuwen omhoog in het Zuiderpark.

De stuwen zijn voor de kwaliteit en kwantiteit van het water in het park heel belangrijk. Door de stuwen omhoog te zetten kan het instromen van vuil water in de vijvers, plassen en sloten worden voorkomen. Het water in het Zuiderpark kan zo een eigen systeem vormen. Daardoor wordt het water in het park gezonder en schoner en geschikt voor recreatie. Nu al worden er kano's verhuurd en wordt het strandje bij het Avontureneiland door bewoners en recreanten gebruikt.

Er zijn in het watersysteem ook diverse 'helofytenfilters' aangebracht. Dat zijn velden in het water, die zijn aangeplant met waterplanten, zoals riet. Ook wordt onderzocht of er mosselmatten in het water geplaatst kunnen worden. De planten en de mosselen helpen mee om het water op een natuurlijke manier te zuiveren en zorgen er ook voor dat er minder blauwalg groeit.

De wandeling van dijkgraaf Geluk en de portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois, E. Goverde begint om 11.00 uur bij Landhuis De Oliphant.
GeĂŻnteresseerden kunnen zich voor wandeling aanmelden bij het Communicatieteam Zuiderpark, info@zuiderpark.rotterdam.nl of via tel. 010 4894035.