Rode Kruis Belgie


Hasselts muziekconcert âMet alle Chinezenâ voor slachtoffers aardbeving

Schrijfster Lulu Wang vertelt Chinese sprookjes op concertavond

Op zaterdagavond 7 juni vindt in de Muziekodroom te Hasselt een benefiet concertavond plaats ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in China. De aanwezigen zullen er niet alleen naar muziek kunnen luisteren maar ook naar de Chinese schrijfster Lulu Wang die Chinese sprookjes komt vertellen over het optimisme en de overlevingsdrang van de Chinezen.

Het initiatief komt van Yu Chen, een Chinese die in Vlaanderen woont en werkt én is gehuwd met een muzikale Vlaming. Zij vonden voor dit project meteen heel wat steun bij andere muzikanten, maar ook bij een buikdansgezelschap en bij de in Nederland wonende schrijfster Lulu Wang.

Concrete gegevens
âMet alle Chinezenâ, zaterdag 7 juni 2008 (deuren 19u, optredens vanaf 19u30) in de Muziekodroom (Bootstraat 9 te Hasselt). De inkom bedraagt 8 euro.

Opbrengst
De opbrengst van deze benefietactie gaat naar Rode Kruis-Vlaanderen (rekening nummer 000-0006566-67), dat benadrukt dat elke euro die in Vlaanderen wordt gegeven ook daadwerkelijk zal worden doorgestort voor het Chinese Rode Kruis. Dit is mogelijk dank zij de wereldwijde sterke banden binnen de Rode Kruisbeweging.

35.000 Rode Kruisvrijwilligers aan de slag
Er zijn 35.000 (!) Chinese Rode Kruisvrijwilligers aan de slag in het getroffen gebied. Al vanaf de eerste uren na de ramp hebben zij mensenlevens gered, gewonden verzorgd en noodhulpgoederen verdeeld. Ondertussen is al meer dan 750 ton aan noodhulpmateriaal aangevoerd door het Rode Kruis.

Meteen na de ramp heeft het Chinese Rode Kruis (RCSC) honderden tenten en duizenden dekens gestuurd naar de getroffen zone, net als waterzuiveringsmateriaal en voedselkits. Elke dag opnieuw wordt er meer mankracht en materiaal naar Sichuan gestuurd : melk, voedsel, zuiver drinkwater, kledij, tenten, medisch materiaal, elektriciteitsgeneratorenâ¦
Maar er is nog meer nodig : âHeel veel mensen zijn niet alleen hun huizen en materiële eigendom kwijt maar hebben ook hun ouders, echtgenoot of kinderen verloren. Zij hebben dringend psychische bijstand nodig. Ook dat kunnen ze krijgen bij het Rode Kruis want dergelijke bijstand maakt deel uit van de bijstand die wij ter plaatse bieden.â Zegt Amgaa Oyungerel van de Internationale Federatie in Chengdu.

Giften
Men kan de acties van het Rode Kruis in China ondersteunen met giften aan Rode Kruis-Vlaanderen op rekening nummer 000-0006566-67 met vermelding "China" (of met vermelding âMyanmarâ voor wie de slachtoffers van Cycloon Nargis wil steunen).

Mechelen, 5 juni 2008