Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan transparantie in ziekenhuisfinanciering (07/06/08)

N-VA-senator Louis Ide is niet te spreken over de communicatie van Waals minister Donfut en federaal minister Onkelinx over de ziekenhuisfinanciering bij de bouw of verbouwing van ziekenhuizen.
1. Eens te meer communiceren zij eenzijdig zonder overleg met de Vlamingen. Als teken van federale loyauteit kan dat tellen.
2. Tegelijk creëren ze, al dan niet bewust, het beeld alsof ze erin geslaagd zijn de federale staatskas te legen ten nadele van de Vlamingen, quod non. De verdeelsleutel waarbij 60% van de federale middelen naar de Vlaamse Gemeenschap gaat en 40% naar de Franstalige Gemeenschap, blijft immers ongewijzigd.
3. De Franstalige Gemeenschap is met minister Onkelinx wel overeen gekomen om nu reeds 90% van de voor hen beschikbare middelen (40%) aan te wenden, zodat ze zelf slechts 10% (of 168 miljoen euro) moet opleggen. De Vlaamse Gemeenschap daarentegen investeert zelf bijna 400 miljoen euro, bovenop de voor haar beschikbare federale middelen (60%). Opnieuw blijkt dat Franstalige politici alle heil (en middelen) blijven verwachten van het federale niveau, daar waar Vlaanderen veel meer eigen initiatieven neemt en zelf ook investeert.

4. De enorme complexiteit van dit dossier, waarbij de financiering zowel door de Gemeenschappen als door de federale regering gebeurt, toont aan dat dit land dringend nood heeft aan een veel transparantere bevoegdheidsverdeling waarbij de deelstaten volledig verantwoordelijk worden en tegelijk geresponsabiliseerd.
5. De N-VA wijst erop dat de Franstaligen de consequenties moeten aanvaarden van hun beslissing om nu reeds het gros van de voor hen beschikbare federale middelen aan te wenden. Zolang als de huidige bevoegdheidsverdeling van kracht is, zal de 60/40-verdeelsleutel ook in de toekomst gerespecteerd moeten worden.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be