Oranjewoud


Opdracht Tennet voor in-situ sanering kabelolieverontreiniging

Netbeheerder Tennet heeft de opdracht gegeven voor een in-situ sanering van een met kabelolie vervuilde locatie in Rotterdam. Het project is uniek: in Nederland werd een dergelijke verontreiniging niet eerder met een in situ sanering aangepakt.

Bij een in situ sanering wordt de verontreinigde bodem en het grondwater ter plaatse gesaneerd. Tennet en HMVT zien de sanering aan de Quarantaineweg in Rotterdam als een pilot. Op basis van de resultaten wordt bekeken of verontreinigingen met kabelolie op andere locaties op dezelfde manier kunnen worden aangepakt.

Naast de sanering zelf bestaat de opdracht uit het doorlopen van een saneringsplantraject, de aanvraag van vergunningen, milieukundige begeleiding en het rapporteren en communiceren met bevoegd gezag en opdrachtgever.

Kosteneffectief
De sanering moet in korte tijd en kosteneffectief zoveel mogelijk van de vervuiling wegnemen en
uiteindelijk een stabiele eindsituatie bereiken. De sanering bestaat uit twee fasen. De eerste fase is een sanering van de drijflaag en neemt ongeveer een jaar in beslag. Daarna wordt de bodem verder gesaneerd door natuurlijke afbraak van de kabelolie te stimuleren. Ook deze fase neemt een jaar in beslag.

Meer informatie: Wouter Neutel.