Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 7 juni

Fryslân, 07-06-2008 o Politieberichten van vrijdag 6 juni 07.00 uur t/m zaterdag 7 juni 11.00 uur

Grou: man vermist na aanvaring
De politie heeft zaterdag vanaf circa 02.30 uur verschillende hulpdiensten ondersteund bij ongeval op het Prinses Margrietkanaal. Een speedboot met zes opvarenden was daar in aanvaring gekomen met een vrachtschip. Vijf opvarenden liepen daarbij letsel op en werden per ambulance naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Sneek vervoerd. Eén opvarende wordt nog vermist. Voor verdere informatie wordt verwezen naar de persvoorlichter van het Korps Landelijke Politiediensten KLPD.

Leeuwarden: diefstal kabels
De politie onderzoekt de diefstal van kabels van een bouwterrein aan de Robert Kochstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag werden de kabels, twee zwarte 25 meter lange krachtstroomkabels met rode stekkers, weggenomen. Men kwam het terrein op door een hek te forceren. Een 56-jarige inwoner van Niawier deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Franeker: inbraak
De politie stelt een onderzoek in naar en inbraak in een kantoorpand aan de Bgm. J. Dijkstraweg. In de nacht van donderdag op vrijdag werd van het pand een deur opengebroken, waarna een kluis met daarin een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Kimswerd deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Pier Panderstraat, waarbij de dader werd overlopen. De 60-jarige bewoonster zag om 05.00 uur dat er in een kamer licht brandde en ging poolshoogte nemen. In de kamer trof ze een haar onbekende vrouw aan, die ze meteen vastpakte. De vrouw wist zich echter los te rukken en vluchtte de woning uit, met medeneming van een digitale camera. De onbekende vrouw was 20 tot 30 jaar oud, lengte 1,60 tot 1,70 meter lang, normaal postuur, blanke huidskleur, donkerblond haar en rond gezicht. Ze droeg bruine kleding en was opvallend warm gekleed voor de tijd van het jaar. De bewoonster heeft jammer genoeg de politie niet onmiddellijk via 112 gewaarschuwd, omdat ze dacht dat het geen spoed was. De politie wijst er daarom nogmaals op dat 112 ook gebruikt mag worden als iemand getuige is van een misdrijf. Iedereen die ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, hoeft niet te aarzelen en kan direct 112 bellen. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken (zie ook
http://www.112heterdaad.nl).

Harkema: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Nijebuorren. Een 15-jarige fietsster had op de kruising met de Reitsmastrjitte verzuimd voorrang te verlenen aan een 30-jarige automobiliste uit Harkema. Een aanrijding was het gevolg waarbij de fietsster letsel opliep. Ze werd voor onderzoek per ambulance naar het MCL vervoerd. Daar bleken haar verwondingen mee te vallen.

Sint Nicolaasga: kop-staartbotsing
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een kop-staartbotsing op de Rijksweg A6. Daarbij liep een 53-jarige automobilist uit Burgum letsel op. Drie autos waren betrokken bij deze aanrijding die ontstond nadat de brug ter hoogte van Sint Nicolaasga gesloten was geweest. Bij het optrekken remde één auto waardoor drie autos op elkaar botsten. De automobilist uit Burgum werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. De overige bij de aanrijding betrokken bestuurders bleven ongedeerd.

Marssum: rijbewijs ingevorderd na ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige automobilist uit Kollum. De man was op de A31 ter hoogte van de afslag Marssum met zijn auto over de kop geslagen. Omdat hij gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 660 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: aanhouding
Politie heeft vrijdagmiddag op het terrein van het politiebureau aan de Holstmeerweg een 39-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt verdacht van poging diefstal van een in beslag genomen bromfiets. De bromfiets was eerder die dag in beslag genomen tijdens een controle, omdat deze was voorzien van valse kentekenplaten.

Heerenveen: automobiliste onwel
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Thialfweg. Een 73-jarige automobiliste uit Joure was tijdens het verlaten van het parkeerterrein van het ziekenhuis waarschijnlijk onwel geworden. Bij de slagboom van die parkeerplaats trapte ze daardoor ineens op het gaspedaal. Haar auto schoot door de gesloten slagboom en botste tegen een schakelkast en een paal van een beveiligingscamera. De bestuurster werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, maar hoefde niet opgenomen te worden.

Workum: fietser gewond
De politie heeft vrijdagavond hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Spoardyk. Een 42-jarige fietser uit Workum was daar ten val gekomen doordat de voorvork van zijn rijwiel afbrak. De man werd met letsel aan hoofd en handen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Drachten: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige automobilist uit Surhuisterveen. Tijdens een controle op de Torenstraat bleek deze bestuurder 83 km/u te rijden, terwijl op deze weg een snelheidslimiet van 30 km/u geldt.

Franeker: rijbewijs ongevorderd na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige automobilist uit Bolsward. De man was op het Laag Bolwerk betrokken bij een aanrijding. Hij kwam daar min of meer frontaal in botsing met een hem tegemoetkomende auto, bestuurd door een 43-jarige plaatsgenoot. Omdat de 26-jarige bestuurder gedronken bleek te hebben moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gelet op het resultaat van 740 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: aanhoudingen na vechtpartij
De politie heeft zaterdag rond 03.00 uur een 17-, een 16- en twee 18-jarige Leeuwarders aangehouden. De vier worden er van verdacht op het Beursplein een 22-jarige plaatsgenoot zonder duidelijke aanleiding te hebben geschopt en geslagen. Toen de politie na een melding ter plaatse kwam vluchtten de vier weg. Zij konden echter na een korte achtervolging alsnog op de Willemskade worden aangehouden, waarna ze voor verhoor naar het politiebureau werden overgebracht.

Heerenveen: alcoholcontrole
De politie heeft van vrijdag 20.30 uur tot zaterdag 05.00 uur in de gemeente Heerenveen een alcoholcontrole gehouden. Door ruim 20 politieagenten werden in totaal 950 bestuurders gecontroleerd. Daarvan moesten er 13 een ademanalyse op het politiebureau ondergaan, waarvan er uiteindelijk 12 te veel bleken te hebben gedronken. Daaronder ook twee beginnende bestuurders. Twee bestuurders hadden dermate veel gedronken dat hun rijbewijs werd ingevorderd. Tegen alle 12 werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: brand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand bij een
afvalverwerkingsbedrijf aan de Newtonweg. De brandweer is daar zaterdag van 01.45 uur tot ca. 04.00 uur in touw geweest met de bestrijding van een brand in een berg autobranden. Omdat niet uitgesloten kan worden dat deze brand is aangestoken, zal de technische recherche een onderzoek instellen naar de mogelijke oorzaak van de brand.

Stiens: onder invloed
De politie heeft zaterdagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige automobilist uit Marrum. De man had op de Bredyk met zijn auto een middengeleider geraakt en daarbij twee lekke banden opgelopen. Omdat hij gedronken bleek te hebben werd hij voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Daar blies hij 900 ug/l, waarna proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt en het rijbewijs werd ingevorderd.