Politie Twente

Persbericht Politie Twente zaterdag 7 juni 2008

Jan Camphuis & Minke Schoon: 053-4555588

Bestuurders aangehouden bij controle drugsgebruik

Enschede

De politie Twente heeft vrijdagavond 6 juni in Enschede 11 verkeersdeelnemers aangehouden voor vermoedelijk rijden onder invloed van drugs. Op het politiebureau zijn van deze personen bloed- en/of urinemonsters afgenomen om het gebruik van verdovende middelen bevestigd te krijgen door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De bestuurders werd een rijverbod opgelegd. De controle, die voor de tweede keer in de regio Twente plaatsvond, is gericht op het bevorderen van de verkeersveiligheid en zal vaker uitgevoerd worden.

Op vrijdag 6 juni heeft de politie op verschillende locaties in Enschede en Glanerbrug tussen 19.00 uur en 23.55 uur 55 verkeersdeelnemers gecontroleerd, waarvan was geconstateerd dat zij na een bezoek aan een coffeeshop met een motorvoertuig of bromfiets wegreden. Omdat het vermoeden aanwezig was dat deze bestuurders mogelijk onder invloed van drugs hun voertuig bestuurden werden zij aan de kant gezet en gecontroleerd. Bij elf van de gecontroleerde personen werd geconstateerd dat men drugs had gebruikt.

De constatering van drugsgebruik werd mede gedaan door een van de twee aanwezige experts van Drugs Expertise Nederland. Na de constatering op straat werd de betrokken verkeersdeelnemer overgebracht naar het politiebureau in Enschede, waar een arts een bloedproef afnam. Deze bloedproef zal te zijner tijd de hoogte van het promillage met bijbehorende gevaarzetting aantonen, waarna het Openbaar Ministerie tot eventuele vervolging zal overgaan. Nadat de personen een rijverbod was opgelegd konden zij het politiebureau weer verlaten.

Deze vorm van controle, die de politie Twente ook in andere plaatsen in Twente zal gaan uitvoeren, is uitgevoerd omdat uit onderzoek is gebleken dat het roken van 1 joint gelijk staat aan een alcoholpromillage van 1,1. De effecten op de rijvaardigheid zijn volgens het NFI groot.

De politie Twente heeft op 3 juni 2007 voor het eerst een controle uitgevoerd met betrekking tot het gebruik van drugs in het verkeer. Tijdens deze controle, die werd uitgevoerd in Mander en die een onderdeel was van controle van terugkerend bezoek van een discotheek net over de grens in Duitsland, werd bij drie bestuurders drugsgebruik geconstateerd. Een aantal maanden later wees het bloedonderzoek van het NFI uit dat door het drugsgebruik de rijvaardigheid waarschijnlijk negatief was beïnvloed. De drie verdachten zijn in februari door de politierechter veroordeeld. Uitgaande van het wetenschappelijk beschreven effect van drugs en gesteund door de rechterlijke uitspraak, heeft de politie Twente in overleg met het Openbaar Ministerie besloten deze methode van controleren ook toe te passen op verkeersdeelnemers die een coffeeshop bezoeken. Dit om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Naast de elf personen die vrijdagavond zijn aangehouden in verband met het rijden onder invloed van vermoedelijk drugs, werd een beginnend bestuurder aangehouden die onder invloed van alcohol zijn voertuig bestuurde. De ademanalyse aan het bureau wees 0,3 promille uit. Ook hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. (08-072371)

Beschonken bestuurder zonder geldig rijbewijs aangehouden

Enschede

Een 48-jarige man uit Neede werd in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 juni aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde op de Windmolenweg in Enschede.

Op zaterdag 7 juni zagen surveillerende agenten omstreeks 04.30 uur een bestuurder van een personenauto rijden over de Windmolenweg in Enschede. Om de man een verkeerscontrole te onderwerpen, werd zijn auto aan de kant gezet. De bestuurder, een 48-jarige man uit Neede, bleek onder invloed van alcohol te verkeren en werd aangehouden. Bij ademanalyse blies de man 1,86 promille. Uit nader onderzoek bleek dat de man bovendien niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Tegen de 48-jarige zullen de nodige processen-verbaal worden opgemaakt. (08-072467)

Duo aangehouden na bedreigen agenten

Almelo

Een 36-jarige man uit Almelo werd vrijdag 6 juni aangehouden, omdat hij in het gemeentehuis aan het Stadhuisplein in Almelo enkele politieagenten met een mes heeft bedreigd. Een 32-jarige plaatsgenote probeerde de aanhouding van de man te verhinderen en werd daarom zelf aangehouden wegens ambtsbelemmering.

Op vrijdag 6 juni werd omstreeks 10.10 uur gemeld dat een man in het gemeentehuis aan het Stadhuisplein in Almelo met een mes liep te zwaaien. Agenten gingen ter plaatse en troffen een 36-jarige Almeloër aan. Op het moment dat de 36-jarige door de agenten werd aangesproken haalde hij een mes tevoorschijn en bedreigde de agenten. De agenten wilden de man aanhouden en waren daarbij genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Terwijl de agenten dit deden, gooide de man het mes in de richting van de agenten. Hierna kon de man worden overmeesterd, waarop hij geboeid werd en werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de aanhouding van de 36-jarige werden de agenten gehinderd door een 32-jarige vrouw uit Almelo, die de agenten probeerde weg te duwen van de man. De 32-jarige werd aangehouden wegens ambtsbelemmering. De man en de vrouw zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (08-071904)

Beschonken bestuurder ramt meerdere bomen

Aadorp

Een 31-jarige man uit Almelo werd in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 juni aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde op de Aadorpweg in Aadorp. De man was in aanrijding gekomen met een lichtmast en meerdere bomen die langs de weg stonden.

Op zaterdag 7 juni werd omstreeks 04.10 uur gemeld dat een automobilist in aanrijding was gekomen met een lichtmast en meerdere bomen langs de Aadorpweg in Aadorp. Agenten gingen ter plaatse en troffen een 31-jarige Almeloër en een zwaar beschadigde auto aan. Hoewel de man aanvankelijk ontkende, bleek dat hij de bestuurder van het voertuig was. De man werd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en werd overgebracht naar het politiebureau.

Bij ademanalyse blies de man 0,75 promille. Uit nader onderzoek bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Tegen de man worden de nodige processen-verbaal opgemaakt. (08-072448)

Beschonken bestuurder veroorzaakt aanrijding

Holten

Een 35-jarige man uit Spijkenisse werd vrijdag 6 juni aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol met zijn auto een aanrijding veroorzaakte met een 44-jarige automobilist uit Nijverdal. Het ongeval vond plaats op de Markeloseweg in Holten.

Op vrijdag 6 juni werd omstreeks 17.45 uur gemeld dat er een aanrijding tussen een tweetal automobilisten had plaatsgevonden op de Markeloseweg in Holten. Ter plaatse spraken agenten met een 35-jarige man uit Spijkenisse en een 44-jarige man uit Nijverdal, die de beide betrokken voertuigen hadden bestuurd. Uit de verklaringen bleek dat de 35-jarige met zijn auto over de Markeloseweg uit de richting van Holten was komen rijden. Bij de oprit van de A1 richting Deventer wilde de man de snelweg oprijden, waarbij hij geen voorrang verleende aan de hem over de Markeloseweg tegemoetkomende 44-jarige. Een aanrijding was het gevolg, waarbij beide voertuigen aanzienlijk beschadigd raakten.

Omdat agenten bij de 35-jarige man uit Spijkenisse een alcohollucht roken, werd de man aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Op het politiebureau werd hij aan een ademanalyse onderworpen, waarbij hij 1,25 promille blies. Uit nader onderzoek bleek dat de man reeds een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Tevens bleek dat de man nog enkele openstaande boetes had, met een gezamenlijke waarde van ruim 200 euro. Nadat de man de boetes had betaald werd hij in vrijheid gesteld. Tegen hem worden de nodige processen-verbaal opgemaakt. (08-072256)

Beschonken beginnend bestuurder ramt lichtmast

Zenderen

Het rijbewijs van een 21-jarige man uit Enter werd in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 juni ingevorderd, omdat de man onder invloed van alcohol een eenzijdige aanrijding had veroorzaakt op Het Hulscher in Zenderen.

Op zaterdag 7 juni werd omstreeks 01.10 uur gemeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op Het Hulscher in Zenderen. Ter plaatse bleek een automobilist met zijn auto tegen een stoeprand te zijn gebotst en vervolgens tegen een lichtmast te zijn gereden. Na deze aanrijding was de auto over de kop geslagen en op de kop in de berm tot stilstand gekomen. De agenten spraken de bestuurder van de auto, een 21-jarige man uit Enter aan. Omdat de agenten vermoedden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man, een beginnend bestuurder, blies 1,61 promille. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de 21-jarige wordt proces-verbaal opgemaakt. (08-072403)


---- --