Politie Midden- en West Brabant

Vrijwillige Politie houdt alcoholcontrole

BREDA, 7 juni 2008

Vrijwillige Politie houdt alcoholcontrole

BREDA: De Vrijwillige Politie van de teams Breda Zuid-Oost en team Gilze-Rijen-Dongen heeft donderdagavond een alcoholcontrole gehouden op de Baarschot in Breda. Bij de controle werden de vrijwilligers geassisteerd door het regionale Verkeershandhavingsteam. 411 automomobilisten ondergingen op straat een blaastest. Negen van hen bleken onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten en zijn aangehouden.

Twee van hen moesten na de ademanalyse hun rijbewijs direct inleveren. Een van hen had op de Tilburgseweg in Breda een aanrijding veroorzaakt, waarbij een gewonde viel. De 33-jarige automobilist uit Raamsdonk blies een waarde van 710 ug/l. Een tweede bestuurder werd aangehouden zonder rijbewijs. Zijn rijbewijs was in 1999 ongeldig verklaard, desondanks werd de bestuurder rijdend en dronken in een auto aangetroffen. Aangezien het de 2de keer was binnen 5 weken, is ook zijn auto inbeslag genomen. Een 23-jarige inwoner van Rijen moest zijn rijbewijs inleveren, toen hij op de Rijksweg 282 in Molenschot door een motorrijder werd betrapt met een snelheid van 164 km/u. Op de Rijksweg geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Verder namen agenten een honkbalknuppel in beslag, die in een autoportier lag en werden verschillende bekeuringen geschreven voor o.a geen autogordel dragen, verlichting en getinte ramen.

In Uniform de straat op
Veel mensen weten het niet eens, maar ook bij de politie vind je een flink aantal vrijwilligers. Allemaal mannen en vrouwen, die een gewone baan hebben, of het huishouden runnen, maar daarnaast tijd over hebben die ze zinvol willen besteden. En dat kan bij de politie. Want vrijwilligers zijn er nooit teveel. In veel korpsen zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom.
Een deel van de politievrijwilligers werkt in uniform op straat. Het verschil met de beroepsagenten is niet te zien. Ze dragen hetzelfde uniform. Maar dat uniform krijgen ze natuurlijk niet zomaar. Eerst volgen ze een gratis politieopleiding. Die opleiding is een combinatie van leren op school en leren in de praktijk. Al na enkele maanden gaat een politievrijwilliger, onder begeleiding van een ervaren collega, de straat op. De mensen die dit werk in hun vrije tijd doen, hebben gekozen voor een zinvolle en leuke tijdsbesteding. Ze ontvangen geen salaris, maar een kleine uurvergoeding en natuurlijk een door de politie betaalde opleiding.

Auteur: Henk Snepvangers