Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 juni 2008

Daan Meerburg winnaar UvA-scriptieprijs 2008

Gepubliceerd op 7 juni 2008

Daan Meerburg is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2008. Dat maakten presentator Beau van Erven Dorens en juryvoorzitter prof. dr. Karel Gaemers bekend tijdens de slotmanifestatie van de Universiteitsdag van de UvA, op zaterdag 7 juni jl. Meerburg, die in 2007 een dubbele onderzoeksmaster Natuur- en sterrenkunde voltooide, ontvangt de eerste prijs vanwege zijn kwalitatief hoogwaardige scriptie over een interdisciplinair kosmologisch onderwerp. In zijn zoektocht naar de fundamentele natuurwetten die van kracht waren direct na de oerknal, beschrijft Meerburg de effecten op de nagloeiende microgolfachtergrondstraling van het vroege heelal van bepaalde exotische modellen uit de oerknalfysica, waaronder op de snaartheorie gebaseerde modellen. Vanuit zo'n model de latere evolutie van het heelal doorrekenen, is namelijk een manier om de fundamentele natuurwetten te achterhalen: verschillende voorstellingen van deze wetten leiden tot verschillende uitkomsten voor het heelal zoals we dat nu observeren. Meerburg onderzocht de statistische eigenschappen van kleine temperatuurvariaties in de achtergrondstraling die door moderne satellieten en telescopen zijn gemeten, en concludeert dat mogelijke variaties in de zogeheten vacuümtoestand leiden tot een uniek en mogelijk detecteerbaar effect in de kosmische achtergrondstraling. Nieuwe metingen zullen de komende jaren wellicht bevestigen of hij op de goede weg is.

Omdat Meerburg voor een wetenschappelijk congres in het buitenland verblijft, nam zijn moeder de prijs (EUR 3.000) namens hem in ontvangst. De tweede prijs (EUR 2.000) ging naar Evelien Zoons (Geneeskunde). Zij bracht een verband aan het licht tussen hersenvliesontsteking en epilepsie. Aangepaste behandeling kan mogelijk leiden tot een lagere sterfte onder patiënten met hersenvliesontsteking. Anna van Duijvenvoorde (Psychologie) nam de derde prijs (EUR 1.000) in ontvangst. Haar scriptie gaat over de verschillen die zij met fMRI-scans ontdekte tussen de manier waarop kinderen en volwassenen leren van positieve en negatieve feedback.

De UvA-scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Universiteitsdag, het jaarlijkse evenement voor afgestudeerden, medewerkers en donateurs van de Universiteit van Amsterdam. Uit 46 inzendingen selecteerde de jury tien genomineerden voor de UvA-scriptieprijs. Uit deze tien werden vervolgens de drie prijswinnaars gekozen.
Bron: UvA Persvoorlichting