Dexia Bank


Home


Dag van de duurzaamheid

10/06/2008

Klimaatverandering, groene energie, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, mobiliteit, energieprestatie van gebouwen... Dat waren enkele thema's op de agenda van de eerste editie van de Dag van de Duurzaamheid, die Dexia op 10 juni in Antwerpen organiseerde.

Gemeentebesturen, OCMW's, politiezones, intercommunales, scholen en instellingen uit de sociale sector waren uit alle hoeken van Vlaanderen naar de Elisabethzaal in Antwerpen afgezakt voor de eerste Dag van de Duurzaamheid.

Op het programma stonden o.m. een stand van zaken van de duurzaamheidsproblematiek door Serge de Gheldere, ambassadeur van Al Gore in België en een focus op het zuidpoolstation Princess Elisabeth door Sandra Vanhove van de International Polar Foundation en VRT-journalist Jos Van Hemelrijck.

Ecologische voetafdruk

Om de ecologische impact van deze Dag van de Duurzaamheid te beperken, werd voor een locatie gekozen die vlot bereikbaar was met het openbaar vervoer. Bovendien verbindt Dexia zich ertoe om de CO -uitstoot van dit evenement te compenseren door CO -reductiecertificaten aan te kopen bij de Belgische instelling CO2Logic ( www.co2logic.com), die met dat geld CO -verlagende projecten financiert.

Na de pauze konden de aanwezige mandatarissen en verantwoordelijken deelnemen aan thematische sessies i.v.m. mobiliteit, duurzaam beleggen, energievoorziening en maatschappelijke aspecten die gekoppeld zijn aan duurzame ontwikkeling. Deze workshops werden afgewisseld met bijdragen van Mark Suykens (VVSG), Nicole Notat (Vigeo), Jean-Pascal van Ypersele (GIEC) en experts van Dexia.

De studiedag werd afgesloten met een uiteenzetting van Cédric Van de Walle, adviseur op het kabinet van Paul Magnette, minister van Klimaat en Energie. Hij onderstreepte onder andere de voorbeeldrol die de overheid (en met name de federale besturen) kan spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling.

De organisatie van deze dag past in de strategie inzake duurzame ontwikkeling van Dexia, die steunt op vier pijlers: o tegen de klimaatverandering strijden en het sociaal en solidair beleid steunen, in het kader van de financiering van infrastructuur en van de openbare sector;
o het aanbod van maatschappelijk verantwoorde beleggingen en "groene" en "sociale" producten in de financiële diensten aan particulieren en institutionele beleggers uitbreiden;
o de rechtstreekse milieu-impact van de onderneming beperken; o diversiteit promoten, voortdurend de sociale dialoog aangaan en blijk geven van burgerzin.

Vandaag is Dexia wereldwijd een van de belangrijkste spelers voor de financiering van de sector van de groene energie. In 2007 ging 36 % van de nieuwe verplichtingen van Dexia t.o.v. de energiesector naar 36 projecten in de sector van de groene energie, waardoor 5,7 miljoen ton minder CO wordt uitgestoten. Dat komt overeen met de uitstoot van bijna 700.000 inwoners van de Europese Unie.

In België nam Dexia deel aan de financiering van C Power, het eerste offshorewindmolenpark en lanceerde het Energy Line, een gamma allesomvattende oplossingen op het vlak van groene energie, waardoor lokale besturen en instellingen uit de sociale sector full-service aangeboden krijgen wanneer ze fotovoltaïsche zonnepanelen of warmtekrachtkoppelinginstallaties plaatsen.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is voor de financiering van de lokale openbare besturen. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de top vijftien van de grootste financiële instellingen in de eurozone. Op dezelfde datum waren er bij Dexia in 37 landen meer dan 35 200 werknemers aan de slag. Dexia bezit een van de beste kredietnoteringen van de banksector. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: de universele bank in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije,) en de financiële dienstverlening aan de lokale openbare sector en projectfinanciering op wereldvlak.

Dexia N.V. - Pachécolaan,44 - B-1000 Brussel