Ernst & Young

Sla handen ineen om woningmarkt te ontsluiten

11 juni 2008 - De woningmarkt zit op slot en voor deze kabinetsperiode is de discussie politiek opgeschort. Een onwenselijke situatie. Ernst & Young neemt het initiatief door een scenariostudie te doen, die bouwstenen aandraagt voor een langetermijnvisie op de Nederlandse volkshuisvesting. Ernst & Young roept zowel de politiek als de woningcorporatiesector op om sámen keuzes te maken.

De studie 'Woningcorporaties 2015, vier verkennende scenario's' is vandaag gepresenteerd. In de vier scenario's zijn mogelijke rollen en verantwoordelijkheden van overheid en woningcorporaties beschreven. Bekende knelpunten als vermogensovermaat, lage bouwproductie, niet efficiënte prestaties van de corporaties, een bestel dat op scherp staat, doelloze overheidsregulering, onduidelijke beschikkingsmacht over corporatievermogens en de staatssteundiscussie zorgen voor een dermate complexe situatie dat huidige problematiek onmogelijk door afzonderlijke partijen kan worden opgelost.

"Partijen moeten uit hun dogmatische loopgraven komen en over de eigen schaduw heenspringen", zegt Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young. "Wij willen graag met alle belanghebbende partijen aan tafel om strategische keuzes voor de toekomst te maken. Daarom zetten we in een uitvoerige studie een stap opzij. Even stilstaan om vooruit te komen. Het waardeconflict tussen de partijen moet worden doorbroken. Het kan niet bestaan dat dit nijpende probleem, dat iedere dag groter wordt, om politieke redenen wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet. Nu komt het aan op het tonen van politieke moed. Partijen moeten beseffen dat als het niet kan zoals het moet. Dat het dan maar moet zoals het kan."

De scenariostudie is tot stand gekomen door analyses, een enquête en meer dan 50 interviews met de sector op basis van de belangrijkste onzekerheden waarmee woningcorporaties mee worden geconfronteerd, te weten overheidsregulering versus vrije marktwerking en het brede of smalle werkterrein van de corporaties.

Onderzoeksrapport
U kunt het onderzoeksrapport bestellen en de film bekijken via deze link: http://www.ey.nl/?pag=808&publicatie_id=3089