Senternovem


10-06-2008 | Beste Klimaatfilm van ROC Midden Nederland

Een groep leerlingen van de afdeling Laboratoriumonderwijs heeft de prijs gewonnen voor beste klimaatfilm van ROC Midden Nederland. Met hun film doen zij mee aan de videowedstrijd `Maak je eigen klimaatfilm', waarin leerlingen uit het hele land hun kijk geven op klimaatverandering. 11 juni is de grote landelijke finale.

Het klimaat verandert. Al Gore heeft daarover de film "An inconvenient truth" gemaakt en won
daarmee vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede. In zijn film laat Al Gore zien hoe hij denkt over klimaatverandering. In de videowedstrijd Maak je eigen klimaatfilm mogen leerlingen hun kijk geven op klimaatverandering. Alle eerstejaars van de afdeling Laboratoriumonderwijs hebben meegedaan aan de videowedstrijd, die in totaal 16 klimaatfilmpjes heeft opgeleverd. De prijs voor beste klimaatfilm van ROC Midden Nederland ging naar Cheraine Paulsen, Fatima Salmi, Roël Hameeteman en Jason Mensah. Met 38% van de stemmen is hun film gekozen uit vier genomineerde klimaatfilmpjes.

Ongemakkelijke waarheid

In het eerste jaar volgen alle leerlingen van het laboratoriumonderwijs het blok Milieu. Daarin voeren zijn een aantal competentiegerichte opdrachten uit, die in het laboratoriumonderwijs `Prestaties' worden genoemd. Zo voeren zij chemisch onderzoek uit naar de kwaliteit van Utrechts grachtenwater, en onderzoeken zij de giftigheid van stoffen met behulp van watervlooien. De analyses worden verricht in het laboratorium op school, maar voor het verzamelen van watermonsters gaan leerlingen naar buiten. Ook een excursie naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Utrecht maakt onderdeel uit van de Prestaties.

Maak je eigen klimaatfilm is dit jaar een nieuwe Prestatie. Eus van Hove, docent Milieutechniek, heeft daarvoor de webquest Een ongemakkelijke waarheid gebruikt. "Het leuke van deze webquest is dat leerlingen niet alleen verstand krijgen van klimaatverandering, maar leerlingen ontwikkelen zich ook op het gebied van samenwerken, creativiteit, informatievaardigheden en techniek. Vaardigheden die hun hele verdere leven van belang zijn", aldus van Hove.

Windows moviemaker

Eén van de prijswinnaars, Cheraine Paulsen, zegt: "Ik vind het maken van een filmpje een leuke Prestatie. We hebben samen gebrainstormd over klimaatverandering en een draaiboek gemaakt. Op locatie hebben we met onze mobieltjes gefilmd, onder andere op het strand en op het station. Met Windows Moviemaker hebben we de beelden aan elkaar geplakt en er een muziekje onder gezet. Alles bij elkaar hebben we er veel van geleerd".
Haar docent Eus van Hove is het hier mee eens: "Leerlingen zijn op een andere manier bezig met de leerstof, met als resultaat dat de opgedane kennis langer blijft hangen".
Contact

Meer informatie over de wedstrijd: www.maakjeeigenklimaatfilm.nl

Wilt u ook de websquest gebruiken: www.webquestalgore.nl