Siemens

Persbericht

0806.067

Den Haag, woensdag 11 juni 2008

Siemens presenteert controller voor embedded automation in de productietechniek

Siemens heeft de Simatic S7-mEC geïntroduceerd voor de industriële automatisering. Deze controller is een geheel nieuw product in het groeiende leveringsprogramma van Simatic embedded automation. De Simatic S7-mEC heeft een robuuste constructie en een hoog prestatieniveau. Kenmerkend voor de nieuwe controller is de modulaire uitvoering die overeenkomt met de Simatic midrange-plc S7-300. Kenmerkend is ook de openheid, die vergelijkbaar is met industriële pcs. De functionaliteit van de Simatic S7-mEC omvat zowel besturings-, HMI- als pc-functies. Hiervoor is hij leverbaar met besturingssystemen in drie varianten om de controller op verschillende manieren te projecteren en in bedrijf te stellen.

De Simatic S7-mEC is voorzien van de meest moderne pc-technologie, zoals de Intel Core duo-processor. De uiterlijke vormgeving, robuustheid en modulaire uitvoering van de nieuwe controller zijn te vergelijken met de Simatic midrange-plc S7-300. De S7-mEC is uit te breiden met de standaard I/O-modules van de S7-300, die men direct naast de controller op de montagerail kan plaatsen. Daarnaast kan men ook I/O in een PCI-104-uitbreidingsmodule onderbrengen. In deze module zijn drie printkaarten met een grote hoeveelheid I/O in diverse standaard I/O-combinaties onder te brengen. Zoals gebruikelijk bij de S7-300 kan men ook bij de S7-mEC decentraal geplaatste I/O-modules in I/O-stations toepassen. Siemens levert hiervoor het uitgebreide ET 200-programma met een groot aantal varianten I/O-stations, die via Profibus met de controller worden verbonden. Bovendien kan men op de S7-mEC externe apparatuur aansluiten via de pc-interfaces. De S7-mEC is hiertoe uitgevoerd met drie Profinet-poorten en twee usb-aansluitingen. Standaard is de S7-mEC uitgevoerd met een MMC-geheugenkaart en een CF-kaart, die de harde schijf vervangt.

De functionaliteit van de controller is aan te vullen met een media-uitbreidingsmodule. Deze omvat vier usb-aansluitingen en een ethernet-poort als aparte IP-adresaansluiting. Hierop is een ondergeschikt netwerk aan te sluiten met een eigen plc- of Windows-applicatie. De uitbreidingsmodule omvat verder een seriële interface, bijvoorbeeld om een scanner aan te sluiten. Daarnaast heeft deze module een DVI-I-interface om een VGA-monitor rechtstreeks aan te sluiten voor analoge en digitale video- en grafische afbeeldingen. De uitbreidingsmodule omvat bovendien een uitwisselbaar compact flash-geheugen voor opslag van data in een eigen archief.

De Simatic S7-mEC is leverbaar met besturingssystemen in drie varianten. Voor eindafnemers die de controller volgens een eigen systeem willen programmeren wordt de S7-mEC geleverd met Windows XP Embedded. Als men de controller op dezelfde manier als de Simatic-plc S7-300 in de standaard Step 7-programmacode wil projecteren en programmeren bestelt men de controller met de software-plc WinAC RTX. Deze besturing in real-time-uitvoering garandeert een deterministisch gedrag van de controller. De standaard Step 7-programmacode is uit te breiden met programmatuur via de ODK-interface (Open Development Kit), bijvoorbeeld in C/C++-code. Voor toepassingen als bedienings- en visualiseringscontroller wordt de S7-mEC geleverd met WinCC flexible in runtime-uitvoering voor 128, 512 of 2048 powertags. De functies voor het visualiseren en bedienen projecteert men met WinCC flexible, zoals dat bij de Simatic operatorpanels en panel-pcs gebeurt. Voor het weergeven van de procesafbeelding en de bediening van een machine of installatie zijn de Simatic thin clients toe te passen. Men kan deze aansluiten met een kabellengte tot 100 m en bij toepassing van switches op nog grotere afstanden.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Herm Brunott
Tel: (070) 333 3905
E-mail: herm.brunott@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier