CAR: het meest in de steek gelaten volk op aarde 11 juni 2008, New York - De Amerikaanse actrice Mia Farrow heeft als ambassadeur van Unicef Internationaal een bezoek gebracht aan de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). In een interview op het Unicef-hoofdkantoor in New York beschreef ze de bevolking van dit land als "zonder enige twijfel het meest in de steek gelaten volk op aarde".

Mia Farrow (links) en Esther Gulumba, regionaal directeur van Unicef, in gesprek met een BBC-verslaggever. Foto: Unicef/HQ08-0595/Markisz
Mia Farrow (links) en Esther Gulumba, regionaal directeur van Unicef, in gesprek met een BBC-verslaggever. Foto: Unicef/HQ08-0595/Markisz

Farrow vroeg om volledige steun van de internationale gemeenschap aan de CAR, dat intern verscheurd wordt door geweld. "Er wordt gesproken over een vergeten tragedie, maar dat impliceert dat de wereld eerst wel aandacht voor deze crisis had. Ik ben er niet zeker van of dit ooit het geval is geweest."

De CAR lijdt al ruim tien jaar onder de gevolgen van een burgeroorlog. Het noordwesten van het land kampt bovendien met terreur van bandieten, die plunderen en kinderen ontvoeren.

"Families die al eeuwenlang een herdersbestaan leiden, durven nu geen vee meer te houden. Ze zijn bang dat bandieten dan denken dat ze welvarend zijn en hun kinderen kunnen ontvoeren om losgeld te eisen," zei Farrow.

Schuilen in de bossen
Door het aanhoudende geweld zijn meer dan 300.000 mensen in de CAR op de vlucht. Ze verblijven diep verscholen in de bossen, zonder genoeg eten en drinken. Het komt vaak voor dat vrouwen en kinderen worden verkracht en slechts zelden wordt een verkrachting aangegeven.

Toch heeft Mia Farrow in de CAR ook lichtpuntjes gezien. "Unicef en haar partners bouwen scholen in de bossen. Zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden geven ouders prioriteit aan onderwijs voor hun kinderen. Ze denken aan de toekomst, hoewel ze die zich amper kunnen voorstellen," aldus Farrow.