Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 11 juni 2008

Nederlandse Rode Kruis publiceert online Jaarverslag 2007

Het jaarverslag van het Nederlandse Rode Kruis is vanaf vandaag online te bekijken op www.rodekruis.nl/jaarverslag2007. In het jaarverslag wordt komen de belangrijke thema's aanbod die het werk bepaalden van de organisatie in 2007, zoals overstromingen in Afrika en Azië, AIDS voorlichting in China, de aardbeving in Peru, de storm die over Nederland raasde, Eric Corton als nieuwe ambassadeur en eenzaamheid in Nederland. Daarnaast aandacht voor de vrijwilligers; zonder hen zouden de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis niet mogelijk zijn. Ruim 34.000 vrijwilligers spanden zich in 2007 in voor kwetsbare mensen in binnen en buitenland.

Internationale Hulp

In grote delen van Azië en Afrika zetten overstromingen gebieden onder water, met desastreuze gevolgen voor miljoenen mensen. De noodhulp van het Rode Kruis bestond uit het geven van voedsel, onderdak, schoon drinkwater, medische voorzieningen en financiële steun. De zware aardbeving in Peru trof tenminste 655.000 mensen, ook hier zorgde het Rode Kruis voor de eerste opvang van de slachtoffers. Structurele hulp loopt in 2007 als een rode draad door de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis. Variërend van HIV/aids voorlichting in China in samenwerking met Akzo Nobel, het verlenen van gezondheidszorg in Soedan tot het voorbereiden van de bevolking op de klimaatverandering in Nicaragua. De wederopbouw activiteiten voor de tsunami werden in 2007 afgerond.

Nationale Hulp

Voor het tegengaan van eenzaamheid in Nederland ontstond in 2007 een aantal nieuwe initiatieven, zoals de cursus Vrienden Maken. De website maakcontact.nl, die gehandicapten en niet-gehandicapten met elkaar in contact brengt, trok maandelijks bijna 30.000 bezoekers. Het Rode Kruis verzorgde in januari in de Jaarbeurs in Utrecht nachtopvang voor ongeveer 1.500 reizigers, nadat door een zware storm het treinverkeer uitviel.

'De Wereld Schreeuwt Om Drinkwater' was dit jaar het thema van 3FM Serious Request. In de week voor kerst sloten dj's Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Rob Stenders zich op in een glazen studio op het Plein in Den Haag. Zes dagen lang mochten zij niet eten, terwijl ze 24 uur per dag live radio maakten. In Nederland bracht de actie ruim ¤ 5,2 miljoen op. Met de opbrengsten verzorgt het Rode Kruis wereldwijd de aanleg van waterpompen en rioleringen, materialen om water mee te zuiveren, sanitaire voorzieningen en het geven van voorlichting over hygiëne en gezondheid.

Daarnaast stond 2007 in het teken van het traject Samen 1, een bestuurlijk veranderingsproces. De veranderingen moeten ertoe leiden dat het Rode Kruis één vereniging wordt, die niet meer bestaat uit afzonderlijke afdelingen en rechtspersonen. Op deze manier wil het Rode Kruis met z'n tijd meegaan en zo nog beter hulp bieden aan onze hulpvragers. Op 7 juni 2008 is hierover, na discussie en overleg, een positief beginselbesluit genomen.

Het Nederlandse Rode Kruis had in 2007 ruim ¤ 62,5 miljoen beschikbaar voor het steunen van de meest kwetsbare mensen in Nederland en wereldwijd. Dit bedrag kwam van het Nederlandse publiek en het bedrijfsleven, bijdragen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en fondsen van de Europese Unie.

Jaarmagazine

Naast het online jaarverslag, verschijnt ook het Jaarmagazine 2007, met persoonlijke verhalen van mensen die hulp ontvingen of gaven. Zoals de Rode Kruis-medewerker die direct na de aardbeving in Peru werd overgevlogen om ter plekke de noodhulp te coördineren. Of het indringende verhaal van de Somalische broer en zus, die elkaar dankzij het Rode Kruis na vijftien jaar weer vonden.

Noot voor de redactie,