D66

Werk aan mensenrechten in China

11 juni 2008

Jaarlijks worden in China meer dan tienduizend mensen geëxecuteerd. Honderdduizenden mensen zitten in China gevangen vanwege hun politieke mening. Daaronder zitten schrijvers, journalisten en vakbondsactivisten. Veel van deze mensen heeft geen proces gehad. D66-Fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt de regering om met reële diplomatieke maatregelen te komen om de schendingen van mensenrechten in China aan te kaarten.. Pechtold vraagt de regering om met reële diplomatieke maatregelen te komen. China is een groeiende mogendheid en in een wereld van globalisering vraagt dat voor een mondiale aanpak. Daarom stelt Pechtold voor om in Europees verband op te trekken.

De Olympische Spelen die in Peking worden gehouden kunnen volgens Pechtold een positief effect hebben. "De Spelen leggen een vergrootglas op China. Door aandacht die er wereldwijd voor het land en de mensenrechten ontstaat, voelen de Chinezen de internationale druk", aldus de D66-voorman. Hij wil dat premier Balkenende niet naar de openingsceremonie gaat om een signaal af te geven. De Olympische Spelen krijgen wereldwijd veel aandacht en een internationaal politiek signaal geeft oppositiegroepen in China steun. Een gehele boycot van de Spelen vindt de sociaal-liberaal geen oplossing. Wel wil hij dat de regering de Dalai Lama uitnodigt, omdat hij niet alleen een religieuze leider is maar ook op politiek niveau de Tibetanen vertegenwoordigt.

Pechtold wil door middel van een groot internationaal netwerk de democratie in China versterken. Maar ook het Nederlandse bedrijfsleven heeft een taak. Ondernemers hebben de verantwoordelijkheid om eerlijke handel te drijven die zonder kinderarbeid tot stand komt. Om stap voor stap resultaten te krijgen moet China niet worden buitengesloten. Pechtold: "Als we werkelijk wat willen bereiken moeten we met Europa, de WTO, het bedrijfsleven en andere mondiale bondgenoten de Chinese overheid dwingen om mensenrechten in de wet vast te leggen."
---