Veilig Amsterdam


Stadsdeel Centrum: Rookvrije horeca 1 juli 2008

Rookverbod


* Uitgaan en de horeca

11 juni 2008

Per 1 juli 2008 wordt in Nederland het rookverbod in de horeca van kracht. De algemene regelgeving die hierop van toepassing is, vindt u binnenkort op de website van de gemeente Amsterdam. Bent u horecaondernemer in het Stadsdeel Centrum, dan wijzen wij u graag alvast op de volgende aandachtspunten.

Vergunning
Wanneer u in uw horecagelegenheid een speciale rookruimte wilt creëren, dient u hiervoor een bouwvergunning aan te vragen. Wilt u aanpassingen doen in of aan uw pand, neem dan contact op met het stadsdeel om de mogelijkheden te bespreken. Het aanbrengen van asbakken aan de gevel van uw pand is niet toegestaan. Ook het plaatsen van losse asbakken in de openbare ruimte, anders dan het toegestane terrasmeubilair, is niet toegestaan. Terrasverwarming is, conform de voorwaarde van de proef, eveneens niet toegestaan.

Binnenterreinen en terrassen
We willen u erop wijzen dat u geen rookgelegenheid mag bieden op binnenterreinen aan de achterzijde van uw horecagelegenheid. Dit wordt beschouwd als uitbreiding van de horeca-exploitatie die volgens het bestemmingsplan niet altijd is toegestaan. Wanneer u een terrasvergunning heeft, dient u erop toe te zien dat er op het terras niet staand gerookt wordt. Hebt u geen terrasvergunning, let er dan op dat uw gasten geen drank mee naar buiten nemen. Verder blijven de eisen van de Drank- en Horecawet gelden.

Geluidsoverlast
Met het ingaan van het rookverbod bestaat het risico dat geluidsoverlast en de vervuiling van de openbare ruimte toeneemt. Stadsdeel Centrum spant zich voortdurend in voor een schone openbare ruimte. Als horecaondernemer heeft u zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid als het gaat om het schoonhouden van de openbare ruimte vóór uw horecazaak en het tegengaan van geluidsoverlast.

Vragen?
Heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact op met het Horecaloket van stadsdeel Centrum via:

* Internet
www.centrum.amsterdam.nl > ondernemen > horeca.
* Telefoon of e-mail
'Antwoord': het informatienummer van de gemeente Amsterdam - tel: 14 020.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Via dit nummer kunt u ook een afspraak maken met de vergunningmanager Horeca. Eenvoudige horecavragen kunt u ook mailen naar: horecavergunningen@centrum.amsterdam.nl.
* Balie HorecaÂ
De balie Horeca (in het Stadhuis) is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag en donderdag helpen wij u graag van 13.00 tot 15.30 uur.