Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Themanummer evidence-based psychiatrie

Het juninummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie is een themanummer over 'evidence-based psychiatrie'. Bij psychiatrie en in de geneeskunde zal de behandelaar algemene kennis (verkregen door onderzoeken onder groepen patiënten) zo goed mogelijk toepassen bij een individuele patiënt. Hannes et al. wijzen erop dat psychiaters bijzondere waarde hechten aan de professionele autonomie en bedenkingen kunnen hebben bij evidence, protocollen en gestandaardiseerd werken. Het blijkt echter dat ook tandartsen, fysiotherapeuten en huisartsen er zo over denken. Dit is dus niet specifiek voor de psychiatrische vakgroep. Van Harten wijst op het nut van een getalsmatige benadering: de voor- en nadelen van een behandeling worden inzichtelijker voor arts en patiënt.

Er is ook kritiek op de evidence-based geneeskunde: zo zijn de deelnemers aan gerandomiseerde onderzoeken niet altijd representatief en kunnen sponsors te veel invloed hebben op de onderzoeksagenda en soms zelfs op de presentatie van de uitkomsten. Ook passen klinische beslissingen niet altijd in een gerandomiseerde onderzoeksopzet, terwijl ze wel degelijk effectief zijn. Van Hoorde waarschuwt tegen de gevaren van te strak vasthouden aan protocollen en richtlijnen: 'De patiënt kan dan zijn of haar verhaal niet kwijt en de behoefte aan spreken wordt onder de mat van de gestandaardiseerde aanpak geveegd.' Voorstanders van evidence-based psychiatrie wijzen er juist op dat ook bij gebruik van protocollen er altijd ruimte blijft voor het verhaal van de patiënt.

Andere auteurs gaan in op de vraag of de werkzaamheid van psychotherapie is aangetoond (zeker), op de vraag of richtlijnen tot een betere klinische praktijk leiden (ja), op de vraag of men in de acute psychiatrie iets heeft aan richtlijnen (niet altijd) of beantwoorden de vraag wat de grenzen van evidence-b(i)ased psychiatrie zijn. Antwoord: evidence-based psychiatrie is waardevol bij kritisch gebruik, met oog voor de grenzen en de onderliggende filosofie, en als ze aangevuld wordt met onder andere ethische analyse en met inzichten uit patiëntcommunicatie.

Ook anderen kunnen hun voordeel doen met de overwegingen inzake evidence-based werken die de psychiaters in dit nummer bijeengebracht hebben!

Voor meer informatie en alle artikelen zie <:http:/>www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

<:http:/>www.tijdstroom.nl

www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

<:mailto:info>info@tijdstroom.nl

Drs. Annemieke Kreuning-Schaefer
Bureauredactie
_________________________
De Tijdstroom uitgeverij Tel. 030 2364450
Postbus 775 Fax. 030 2369354 3500 AT UTRECHT
Bezoekadres: Janskerkhof 26 (in de janskerk) www.tijdstroom.nl info@tijdstroom.nl