Provincie Zuid-Holland

Via bibliotheken meer Zuid-Hollanders betrekken bij cultuur

Zuid-Holland barst van het cultuurhistorisch erfgoed en de bibliotheken zijn belangrijk om mensen daarmee in aanraking te laten komen. Daarom komt de provincie onder andere met een plan voor 'historie in de bibliotheek'. Dat moet ervoor zorgen dat meer mensen in Zuid-Holland betrokken raken bij cultuur(historie). Dit laatste is een van de actiepunten uit het Cultuurplan 2009-2012 'Mooi en Meedoen', dat 3 juni door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Het plan 'historie in de bibliotheek' zal beschrijven hoe de geschiedenis, en daarmee de cultuur en identiteit van Zuid-Holland, in de bibliotheek voor het voetlicht kan worden gebracht voor een groot publiek. Mogelijke partners bij de uitvoering van het plan zijn de vijf regionale historische centra, waarin bibliotheken samenwerken met archieven, historische verenigingen, musea en andere erfgoedinstellingen. Ook andere partijen zijn in beeld, zoals het Nationaal Archief, amateurarcheologen, oudheidkamers, het op te richten Provinciaal Archeologisch Centrum en het onderwijs.

Cultuurhistorie en bibliotheken: sterke combinatie Voor het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen 2008 ontwikkelde ProBiblio een themabus, die in de zomer bij bibliotheken en landgoederen te bezoeken is. De combinatie van zo'n cultuurhistorisch thema en het laagdrempelig karakter van de bibliotheek, vinden GS voor herhaling vatbaar. Ook de komende themajaren (Limes en Fort Wierickerschans in 2009, Historische waterlinies en Vaarwegen in 2010, Molens en Kinderdijk in 2011) zullen de bibliotheken dan ook worden benaderd om aandacht te wekken voor dit Zuid-Hollandse cultuurhistorisch erfgoed.

Bibliotheken en maatschappelijke participatie
Bibliotheken vervullen een duidelijke functie op het gebied van maatschappelijke participatie: door hun informatiefunctie en hun rol als ontmoetingsplaats stimuleren ze het lezen, strijden ze mee tegen laaggeletterdheid en laten ze burgers participeren in de samenleving. Ook ondersteunt de bibliotheek steeds vaker het onderwijs, door jongeren te leren op een verstandige manier om te gaan met internet. De komende jaren krijgt het provinciale bibliotheekbeleid een koppeling met cultuureducatie. Zuid-Holland blijft de inhoudelijke vernieuwing die al is ingezet, stimuleren. De Strandbibliotheek die hiervan een onderdeel is, wordt nog twee jaar voortgezet. Daarna wordt een nieuwe invulling gezocht voor deze vorm van bibliotheekvernieuwing.

Het Cultuurplan in het kort
Het Cultuurplan 2009-2012 evat de kaders, ambities en visie voor het cultuurbeleid van Zuid-Holland voor de komende jaren. De titel Mooi en Meedoen verwijst naar de twee hoofdambities: versterking van de ruimtelijke kwaliteit en een grotere deelname van mensen aan cultuur. De uitgangspunten zijn eerder bepaald in dialoog met externe partners. Het Cultuurplan wordt 25 juni behandeld door Provinciale Staten.

Het Cultuurplan is te vinden op www.zuid-holland.nl via Thema's/ Samenleving en Cultuur/ Cultuur (rechts in het venster 'Documenten').

Bron: afdeling Communcatie, telefoon 070 - 441 66 22