HIVOS

in Europa game tegen Kinderarbeid

Minster Verhagen speelt als eerste in Europa game tegen Kinderarbeid

[USEMAP:minster_verhagen_speelt_als_eerste_in_europa_game_tegen_kinder arbeid_medium.jpg]

Vanmiddag, 1 dag vóór de werelddag tegen kinderarbeid, speelde Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken (BZ) in de Grote Kerk in Den Haag als eerste met een klas scholieren de computergame child labour buster. Dit spel is ontwikkeld door 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats', een campagne die publiek en politiek oproept om actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

In Nederland is de campagne een gezamenlijk initiatief van Hivos, FNV, AOb en de Landelijke India Werkgroep (LIW). Maar ook in andere Europese landen hebben organisaties zich aangesloten bij de campagne. De game wordt op 12 juni in zes landen gelanceerd. Daarmee hoopt de campagne kinderen spelenderwijs bewust te maken van het feit dat wereldwijd meer dan 218 miljoen kinderen werken. In plaats van naar school te gaan zoals hun Europese leeftijdsgenootjes maken kindarbeiders lange dagen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden en voor weinig of geen loon.

Kinderarbeid komt te pas aan producten die bij ons in de winkel liggen en die wij dagelijks consumeren. En daar kan de consument iets aan doen, bijvoorbeeld door kritisch te zijn en alleen producten te kopen die maatschappelijk verantwoord en dus zonder kinderarbeid tot stand zijn gekomen.

Wilt u ook de game spelen of meer te weten komen over kinderarbeid? Kijk dan op www.stopkinderarbeid.nl .

Actie op 12 juni op school in Aalsmeer
Ter gelegenheid van de werelddag tegen kinderarbeid heeft de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' scholen opgeroepen om op 12 juni aandacht te vragen voor de 218 miljoen kindarbeiders wereldwijd. Scholieren zullen het computerspel, ´the child labour buster´ spelen en publiekacties organiseren. Zo heeft Aïcha, een tienjarige leerlinge van Basisschool Samen Een in Aalsmeer, geregeld dat op haar school 218 ballonnen worden opgelaten. Eén voor elke
1.000.000 kinderen die het slachtoffer zijn van kinderarbeid. Burgemeester Pieter Litjens van Aalsmeer zal de eerste ballon oplaten.

Bovendien zal zijn vrouw een les geven op de school over haar ervaringen in de strijd tegen kinderarbeid in India, waar zij tien jaar geleden een protest wandeltocht heeft gelopen met voormalig kindarbeiders. Tot slot zal de coördinator van de campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' meer vertellen over kinderarbeid en met de kinderen bespreken wat wij hier kunnen doen om kinderarbeid de wereld uit te helpen.