Gemeente Eindhoven

Persbericht 12 juni 2008, No. 166

Eindhoven Swimming: evaluatie EK Zwemmen 2008 Het EK Zwemmen in Eindhoven heeft 6 Wereldrecords en 18 Europese records opgeleverd. In opdracht van de gemeente is er een evaluatie uitgevoerd. In deze evaluatie is onderzocht wat de economische impact van dit evenement voor de stad Eindhoven is geweest.

Het bureau Beleidsinformatie en Onderzoek (BIO) van de gemeente Eindhoven heeft een digipanel-onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het EK Zwemmen voor het imago van Eindhoven en haar bevolking een geslaagd evenement is geweest en dat het zeker voor herhaling vatbaar is.
Een overgrote meerderheid van de Eindhovenaren ( 81 à 87%) vindt het EK Zwemmen een belangrijke gebeurtenis voor âSports 2008â ( Eindhoven staat dit jaar in het teken van âSports 2008â). Het merendeel van de Eindhovenaren vindt bovendien dat Eindhoven zich met âSports 2008â als sportstad landelijk op de kaart heeft gezet. Tussen de 70 en 85% van de Eindhovenaren staat achter de uitspraak dat Eindhoven âtoonaangevende sportevenementen in huisâ heeft, beschikt over âeen aantrekkelijk klimaat voor sporttalentenâ en âhet volkomen terecht is dat Eindhoven topsportevenementen, zoals het EK zwemmen, naar de stad haaltâ. In de media is veel aandacht geschonken aan het EK Zwemmen. Het werd uitgezonden in 20 landen. Alles bij elkaar genomen hebben 130 miljoen mensen het evenement op TV gezien. In totaal zijn er 400 zenduren geweest. Voor de berichtgeving over het EK Zwemmen in de media en de âaankledingâ van de stad gaf de Eindhovenaar gemiddeld een zeven.

De belangrijkste conclusie uit de economische impact studie (uitgevoerd door onderzoekers van de Internationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer Breda, NHTV) is dat door het organiseren van het EK zwemmen bijna 7,5 miljoen euro extra is besteed in de regio Zuidoost-Brabant. De nadruk lag bij de hotelboekingen van de teams in Eindhoven en regio. Dit in tegenstelling tot de UEFA Cupfinale 2006 in het PSV stadion, toen de horeca in de Eindhovense binnenstad met name extra inkomsten had.

Het belevingsonderzoek (uitgevoerd door onderzoekers van de Internationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer Breda, NHTV) kwam tot dezelfde conclusie als het digipanel-onderzoek; Eindhovenaren zijn er trots op dat een dergelijk evenement in Eindhoven plaatsvindt. Voor een op tien mensen in Eindhoven was het EK Zwemmen een memorabele beleving, wat neerkomt op een grote herinneringswaarde en een redelijk blijvende indruk. Er bestaat weinig weerstand bij de Eindhovense bevolking tegen de organisatie van een vergelijkbaar evenement in de toekomst. De Eindhovense bevolking blijkt behoorlijk âsport-mindedâ. Over het algemeen wordt er positief teruggekeken op het evenement: een goede organisatie, een prettige sfeer en geen overlast voor de omgeving.
Conclusie
Het EK Zwemmen is voor het imago van Eindhoven en haar bevolking een geslaagd evenement geweest dat zeer zeker voor herhaling vatbaar is. Verder heeft het evenement voor de regio Eindhoven voor een belangrijke economische impuls gezorgd. Rapport 1088 Evaluatie EK Zwemmen 2008

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00