Gemeente Eindhoven

Persbericht 12 juni 2008, No. 167

Gemeenteraad unaniem: Groen licht voor grote ambitie

Eindhoven gaat voor energieneutraal !
De Eindhovense gemeenteraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met het uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid 2009 - 2013, met daarbij de intentie dat âDe gemeente Eindhoven streeft naar het bereiken van energie neutraliteit in de periode 2035 - 2045â. Wethouder Erik van Merrienboer (Milieu) legde de raad een programma voor waarin de gemeente de komende vier jaar aan de slag gaat met een zeer innovatief en intensief programma, waarmee de stad kiest voor een structurele aanpak met een hoog ambitieniveau. Uitvoeringsprogramma
Het Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid 2009 - 2012 beschrijft op welke manier en met welke maatregelen de gemeente de komende vier jaar op weg gaat om haar ambitie van energieneutraliteit daadwerkelijk te bereiken. Energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie zijn daarbij de voornaamste uitgangspunten. Er is gekozen voor een breed georiënteerd en innovatief programma. Naar verwachting kan de gemeente Eindhoven energieneutraliteit op zijn vroegst in 2035 bereiken of uiterlijk in 2045. Energieneutraliteit betekent voor de gemeente Eindhoven dat de gehele energievraag van woningen, bedrijven, instellingen en de eigen organisatie duurzaam wordt opgewekt, bij voorkeur binnen de eigen gemeentegrenzen.
Samenwerking en integratie
Bijzonder in het uitvoeringsprogramma is de integratie met andere belangrijke gemeentelijke themaâs zoals bereikbaarheid van de stad en de ontwikkeling van Strijp S. Tevens vindt samenwerking plaats met inwoners, het bedrijfsleven en kennisinstellingen, passend binnen deze ambities. De specifieke innovatieve en technologische kracht van onze Brainport-regio is daarbij een kans. Hierdoor krijgt de uitvoering een structureel en breed gedragen karakter. Het uitvoeringsprogramma is ook zeer flexibel. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat een dichtgetimmerd programma, het realiseren van de ambitie zou kunnen vertragen. Met dit dynamische programma kan de gemeente Eindhoven anticiperen op kansrijke ontwikkelingen die zich in deze regio zeker zullen voordoen.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00