Waterschap Roer & Overmaas


drinkkannetje uit 1350 in de Geul

Machinist vindt oud drinkkannetje uit 1350 in de Geul

Een machinist die voor Waterschap Roer en Overmaas in Valkenburg aan de Geul aan het werk is, heeft een oud drinkkannetje gevonden in de Geulbedding. Het is volgens archeoloog Henk Kwakkernaat uit Valkenburg gedateerd op rond 1350 en betreft Rijnlands steengoed. De vermoedelijke herkomstplaats is Langerwehe, een plaats tussen Aken en Keulen. Langerwehe is eeuwenlang leverancier van gebruiksaardewerk c.q. steengoed geweest voor deze regio. Steengoed is hoger gebakken en harder dan gewoon aardewerk. `Het drinkkannetje heeft een beschadiging aan de bovenrand, daarom is de materiële waarde niet zo groot. Bovendien was het enigszins een misbaksel omdat de standvoet niet vlak was. Het was overigens gebruikelijk om misbaksels met geringe afwijkingen toch te verhandelen.
Die kwamen dan bijvoorbeeld terecht bij een lagere klasse die zich dat net kon permitteren. Zo is het voorstelbaar dat dit kannetje in de 14e eeuw tijdens de grootscheepse verlegging en uitdieping van Geul en Molentak (1334) in gebruik was bij een "Stadgrever" (graver, grondwerker) of "Muyrer"(metselaar) en daar achter gebleven is", aldus Kwakkernaat.

`Eerder al stuitte het waterschap tijdens de herstelwerkzaamheden aan de kademuur op een stuk oude muur die dateerde uit 1759. Valkenburg kent een rijke cultuurhistorie. Vandaar dat het project ook drie pijlers kent: meer veiligheid, meer natuur en meer cultuurhistorie. Dat we nu tijdens de werken historische objecten vinden, bevestigt dit alleen maar", aldus Mireille Arntz van Waterschap Roer en Overmaas.