FNV

9-10-2040 Tussenbalans: meer ultimatums in cao-seizoen 2008

Het aantal ultimatums dat bonden tijdens vastgelopen cao-onderhandelingen moeten stellen, is in 2008 hoger dan voorgaande jaren. Uiteindelijk slagen bonden er wel in om dicht in de buurt te komen van de maximale looneis van 3,5 procent.

Dat blijkt uit een tussenbalans op basis van 170 van de 656 af te sluiten cao's. De gemiddelde loonstijging is nu 3,3 procent.

`Vragen is bijna krijgen', concludeert FNV-caocoördinator Wilna Wind. `Maar we moeten veel druk uitoefenen. Ondanks dat de economie nog steeds goed gaat, verlopen de onderhandelingen vaak moeizaam.'

De afgesloten 170 cao's betreffen zo'n 2,5 miljoen werknemers. In 59 van deze akkoorden is sprake van een eenmalige beloning. Die varieert sterk: Het gaat om percentages tussen de 0,25 en 3,5 procent . Of om nominale bedragen, die aardig kunnen oplopen: van 800 euro in de kleinmetaal-cao tot 1800 euro voor de werknemers bij overslagbedrijf EMO bv.

Ingenomen toont cao-coördinator Wind zich met de cao-afspraken over thuis- en telewerken. In 37 cao's (60.000 werknemers) is daarover iets geregeld. `Een mooi begin', aldus Wind, `e-werk heeft de toekomst.'

Minder te spreken is Nederlands grootste vakbondskoepel aan de vooravond van vaderdag over uitbreiding van het kraamverlof voor vaders. In slechts vijftien cao's is sprake van uitbreiding van de wettelijke twee dagen bevallingsverlof voor vaders, variërend van drie tot tien dagen.

Regelingen voor ouderen staan onder druk. Desondanks zijn in 44 cao's (1,9 miljoen werknemers) afspraken gemaakt over leeftijdbewust personeelsbeleid. Meest in het oog springt de cao Metalektro. Daar is de bestaande seniorenafspraak gemoderniseerd, waarbij behalve een ruime overgangsregeling ook sprake is van een uitruil van seniorendagen met scholing en aanpassing van de jeugdschalen.

De FNV-bonden bekommeren zich ook over werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard. In honderd cao's (1,2 miljoen werknemers) staan al afspraken over ontslagbescherming van deze gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Dit jaar kwamen hier weer achttien cao's bij (620.000 werknemers).