Stadsdeel Zeeburg

Eindpresentatie burgerinitiatief 2e Atjehstraat Onze Straat

12 juni 2008
Het burgerinitiatief '2e Atjehstraat onze straat' is een ambitieus initiatief van bewoners die werkelijk iets aan hun straat willen doen. Zondag 8 juni 2008 was de eindmanifestatie met de presentatie van het fotoboek 'De wereld in een straat Tweede Atjehstraat Amsterdam' en het uitdelen van het boek aan de bewoners. Het boek is gemaakt door twee bewoners van de straat, Sabine Plamper en Rogier Alleblas.

De fotografen hebben overal aangebeld, koffie gedronken, de bewoners geportretteerd en ze het hemd van het lijf gevraagd over zaken als geluk, toekomstverwachtingen en wat belangrijk voor ze is. Het boek laat zeer verschillende Nederlanders zien. Maar ondanks de verschillen lijken hun wensen, dromen en ervaringen erg op elkaar.

Buurtfeest 2e Atjehstraat

Buurtfeest bij presentatie

Het was 8 juni een mooie dag. Een goede gelegenheid om gezellig bij elkaar te komen en het leven in de 2e Atjehstraat te vieren met lekker eten en muziek. Bewoners van de straat maakten een lunch voor elkaar met onder andere gazpacho, Vietnamese loempia's, Marokkaanse pasteitjes, Turkse spinazietaart, Limburgse vlaai, Hollandse appeltaart en Turkse koekjes aangevuld met muntthee, wijn en limonade van rozensiroop. De Surinaamse band One Love Daloe van het café Daloe in de 2e Atjehstraat maakten velen hoofden en enkele benen los. Kijk in het fotoalbum voor een impressie van het buurtfeest.

Onstaan van het burgerinitiatief

Twee bewoners van de straat hadden genoeg van de staat van de straat. De straat was vies met altijd grof vuil en hondenpoep. Bewoners spraken elkaar niet aan, omdat men elkaar niet kende. De initiatiefnemers wilden hier verandering in brengen. Om dit voor elkaar te krijgen werd het opbouwwerk benaderd en een kernteam van bewoners opgericht. Zij maakten een actieplan. Om het plan te kunnen uitvoeren en financieel te onderbouwen werd contact gezocht met de politiek en stadsdeel Zeeburg. Van het plan werd een burgerinitiatief gemaakt. Het plan kreeg hiermee een financiële basis.

In 2006 begon het plan vorm te krijgen:

* Sport en spel verbonden bewoners met tafeltennistoernooien en straatspeeldagen.

* Opzomerdagen en straatveegdagen zorgden dat bewoners zelf de staat van de straat ter hand namen.

* Geveltuinen werden aangelegd, balkonnen kregen plantenbakken.
* In 2007 werden de monden van de ondergrondse vuilcontainers beschilderd met vergrote tekeningen of onderdelen van tekeningen van kinderen. De tekeningen waren weer gemaakt op basis van verhalen van bewoners uit de straat. Bij de opening van de nu kunst geworden vuilcontainermonden, in december 2007, werden straatregel-iconen op de stoep geschilderd.

Elke nieuwe aanwinst in de straat werd gevierd met een klein straatfeestje. In juni 2008 ligt de straat er redelijk bij en kennen de bewoners elkaar en willen dat de straat zo blijft.