Gemeente Delft

Benen voorrang op wielen in Delftse binnenstad

Het autoluwe gedeelte van de binnenstad van Delft is een voetgangersgebied, waar fietsers te gast zijn. In 2007 is de raadscommissie Wijk, Verkeer en Beheer akkoord gegaan met deze maatregel, onder de voorwaarde dat de maatregel na negen maanden positief wordt geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat fietsers zich in drukke omstandigheden aanpassen aan de voetgangers. Hiermee wordt het beleid voor onbepaalde tijd gecontinueerd.

Uit de evaluatie blijkt:

* Dat fietsers omrijden of de fiets in de hand nemen bij een hoge voetgangersdruk. Fietsers kiezen een andere route als deze een hoge fietskwaliteit heeft en een lage omrijdfactor. Het grootste deel van de fietsers loopt met de fiets in de hand op de drukke momenten. Slechts een klein deel fietst, maar meestal in het tempo van de voetganger die voor hun loopt.
* Dat op de rustige momenten van een doordeweekse dag in de meeste straten gefietst kan worden. Wel vereist dit nog steeds een aanpassing in de snelheid van de fietser. De meester fietsers kunnen gewoon rechtdoor fietsen. Af en toe is laveren een middel om voetgangers zonder hinder te passeren.

De maatregel wordt in de binnenstad via borden bekendgemaakt. Aan de randen van het voetgangersgebied markeren verkeersborden de voetgangerszone . Het bord heeft de ondertekst 'fietsen toegestaan, snor- en bromfietsen niet'.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft