Gemeente Tiel


Nieuwe toekomst voor Dierenpark Tiel

Gemeente Tiel die het hertenkamp om zeep helpt, krijgt de wind van voren. Boze brieven in de krant, spandoeken aan het hek en veel onbegrip zijn het gevolg. De gemeente begrijpt deze emoties als woede, ergernis en onbegrip in de richting van de gemeente. Maar er is meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt.

Het hertenkamp is al jarenlang een plek waar (groot) ouders en kinderen graag een bezoekje aan brengen. Dat gegeven alleen is niet voldoende voor een zorgeloze toekomst. Al enkele jaren geleden kwam er een grote klap voor Stichting Dierenpark Tiel: het Rijk besloot om de subsidieregeling voor de zogenaamde ID-banen geleidelijk af te bouwen. Dit betekent voor de stichting dat ze zelf een steeds groter bedrag voor de beheerder moeten reserveren. Een onmogelijke opgave voor de stichting die daarom bij de gemeente aanklopte voor hulp.

Helpende hand
Twee jaar lang heeft de gemeente Tiel de helpende hand geboden. Een uitzondering, waar andere instellingen, die ook te maken hadden met aflopende subsidies voor ID-banen, niet op konden rekenen. Waarom St. Dierenpark Tiel wel? Dit kwam omdat er in de tussentijd gewerkt werd aan een nieuw toekomstplan voor het hertenkamp.

Nieuwe toekomst
Wat wil de gemeente? In ieder geval niet, zoals nu het gerucht gaat, het wijkpark volbouwen met appartementen. Het is een wijkpark voor de inwoners van Tiel en dat blijft het. Alleen niet meer met een dierenpark erin maar met een educatieve kinderboerderij, meer speelgelegenheid voor kinderen en meer ruimte voor omwonenden en verder iedereen die daar wil recreëren. Dit plan komt niet zomaar uit de lucht vallen en is ook geen bedenksel wat binnen de stadhuismuren is ontwikkeld. Een aantal jaren geleden is in samenspraak met de bewoners van de Hertogenwijk een visie op deze wijk ontwikkeld. Tijdens wijkbijeenkomsten hebben bewoners aangegeven dat zij behoefte hebben aan meer groen in de wijk. Velen spraken de wens uit om de huidige hertenkamp om te bouwen tot een wijkpark met veel speelgelegenheid voor kinderen en ruimte om te wandelen en te recreëren. Bij die nieuwe toekomst spelen een aantal ontwikkelingen daarom een belangrijke rol:

* de wens vanuit de bewoners van de Hertogenwijk voor een park waar meer ruimte is voor recreëren, contact met dieren en spelen, neergelegd in de Visie Hertogenwijk en het Masterplan Waalfront
* de kans om door samenwerking met Stichting Duurzaam Rivierenland een krachtiger organisatie op te bouwen en menskracht en middelen efficiënter in te zetten

* de trend om de maatschappelijke functie van het park vergroten door het bieden van werkplekken aan zorgcliënten.

Haalbaarheid
Vooruitlopend op het definitieve toekomstplan heeft de gemeente gezorgd dat er geld zou zijn om de wens werkelijkheid te laten worden. De provincie is zo enthousiast dat ze op voorhand een bijdrage van euro 300.000,- voor de herinrichting van het wijkpark heeft toegezegd. Omdat er vanuit de Tielse Methode ook nog geld over is voor het realiseren van speelvoorzieningen op deze plek en voor het bouwen van een NME-centrum is er een startbudget voor de investeringen. Een prettige gedachte bij het bespreken van de nieuwe toekomst.

De haalbaarheid van een wijkpark met educatieve kinderboerderij is in samenspraak met Stichting Dierenpark Tiel, Stichting Duurzaam Rivierenland en diverse andere gesprekspartners nader onderzocht. Deze besprekingen hebben geleid tot een haalbaarheidsonderzoek waarin een goed beeld wordt geschetst van wat er in het park zou kunnen komen:

Haalbare Variant Kinderboerderij De Plantage - Een kijkje in de toekomst 2010 Fantasie of werkelijkheid?
Op de kinderboerderij De Plantage is het een levendige boel. Op woensdagmiddag en op zondag is er grote drukte bij de geitjes, de lammetjes en de cavias. De kinderen mogen ze aaien en helpen bij het voeren en het verschonen van de hokken. Ook de bejaarde lama trekt nog veel bekijks, maar van een veilige afstand. Ondertussen zitten opa en oma lekker op het terras van een kopje thee met appeltaart te genieten. Andere kinderen vermaken zich in de speeltuin. Vooral de tokkelbaan is in trek.

Omdat het lekker weer is, is de hele buurt uitgelopen. Bij de picknickbanken wordt alweer een barbecue voorbereid. Op het pleintje met de bankjes neemt men de afgelopen week nog eens door. Hoogtepunt was toch weer het jaarlijkse buurtfeest, waar iedereen zelfgemaakte hapjes en drankjes meeneemt. s Middags hadden 30 kinderen mooie nestkastjes gemaakt, die ze thuis of in de straat hebben opgehangen, zodat we veel verwachten van de groei van de vogelstand in de buurt. Het past ook mooi bij de mini-expositie over stadsvogels die de wethouder onlangs heeft geopend. Op doordeweekse dagen komen veel scholen op bezoek, vooral de jongere kinderen om alles te leren over dierverzorging, maar ook waar de melk en de kaas vandaan komt.

Beide stichtingen hebben positief op de resultaten van dit haalbaarheidsonderzoek gereageerd. Stichting Dierenpark Tiel gaf de volgende schriftelijke reactie: Wij als bestuur denken dat een ontwikkeling naar een stadspark met educatieve kinderboerderij zoals geschetst in het voorstel een absolute meerwaarde aan het park aan de Nieuwe Tielseweg zal geven en dat een actiever aanbod van, onder andere, natuur- en milieueducatie en ook speelgelegenheid (voor kinderen) een logische stap in de toekomst is." Voor de gemeente een signaal om samen met beide stichtingen verder te werken aan de uitvoering van dit haalbaarheidsonderzoek.

Jammer genoeg was het haalbaarheidsonderzoek niet alleen maar rooskleurig. De begroting voor de komende jaren vertoont in dit rapport een tekort van ongeveer euro 40.000,- per jaar. De gemeente heeft aangegeven dat er eerst een solide financiële basis moet zijn voordat de plannen kunnen worden uitgevoerd, anders staat de toekomst van het park inderdaad op het spel. De stichtingen en gemeente lieten zich niet uit het veld slaan. De gemeente ging onder meer op oriënterend werkbezoek bij de kinderboerderij in Duiven en zag daar een aanpak die ook voor Tiel kansen biedt.

Er wordt dus nog volop gewerkt aan het verwezenlijken van de educatieve kinderboerderij. Iedereen wilde nog steeds gezamenlijk de schouders zetten onder de nieuwe toekomst. Althans, dat dacht de gemeente.

Kink in de kabel
Helaas kwam er voortijdig een kink in de kabel. De Stichting Dierenpark Tiel kan de beheerder niet blijven betalen. De gemeente heeft steeds uitdrukkelijk gesteld dat na twee jaar bijpassen er geen aanvullende bijdrage meer mogelijk zou zijn. De Stichting Dierenpark Tiel weet al jaren dat deze constructie eindig is. Dat komt zeker niet als een verrassing. Het ontslag van de beheerder is een gevolg van het beëindigen van de landelijke subsidie. Het is een kwestie die losstaat van de nieuwe toekomst.

Stichting Dierenpark Tiel heeft de gemeente steeds laten weten achter de nieuwe opzet te staan. Daarover waren alle partijen nog volop met elkaar in gesprek. De gemeente Tiel was daarom onaangenaam verrast tijdens een overleg met het bestuur van de Stichting Dierenpark Tiel andere geluiden te horen. Zij liet weten geen vertrouwen te hebben in de samenwerking met Stichting Duurzaam Rivierenland en voelde zich overrompeld door het idee van een wijkpark, alhoewel daar vanaf het begin over is gesproken. De Stichting Dierenpark Tiel bleek, buiten medeweten van de andere samenwerkingspartners om, een contract af te willen sluiten met een zorginstelling, Kortom; de stichting Dierenpark Tiel bleek te kiezen voor haar eigen koers, zonder hierover anderen in te lichten.

Hoe nu verder?
De gemeente wil de samenwerking nog steeds een kans geven. In juli, zo luidt de afspraak, komen Stichting Dierenpark en gemeente weer bij elkaar. Dat de Stichting Dierenpark Tiel nog voor die tijd kiest om de beheerder formeel ontslag aan te zeggen is begrijpelijk. Deze beheersconstructie is door ingrijpen van de rijksoverheid onhoudbaar geworden. Dat Stichting Dierenpark Tiel er ook voor kiest om de sluiting van het dierenpark aan te kondigen en de dieren weg te halen is een ander verhaal. Waarom niet eerst het gesprek in juli afwachten?

Los van deze perikelen op korte termijn blijft dat de gemeente Tiel wil werken aan een educatieve kinderboerderij in stadspark De Plantage. Zodat (groot) ouders met hun kinderen een bezoek kunnen brengen aan dieren, niet alleen om er naar te kijken maar om ze ook te kunnen knuffelen.

Heeft u vragen?
Voor vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Publieksvoorlichting, telefoonnummer: (0344) 63 73 68.

Adresgegevens
Bezoekadres: Achterweg 2, 4001 MV Tiel
Postadres: Postbus 6325, 4000 HH Tiel.

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2008