Ingezonden persbericht

'Jongeren met Ambitie' exposeren in Stadhuis van Amsterdam

Op donderdag 12 juni om 13.30 uur wordt de tentoonstelling 'Jongeren met Ambitie' geopend door de wethouder Kunst en Cultuur Carolien Gehrels.

Jongeren met Ambitie is een samenwerkingsproject van het Augustinus College, de Kingmaschool ZO, de Stichting Beeldvoorziening en Stichting JAM/MatchpointZO.

Zesentwintig portretten zijn er gemaakt van leerlingen van het Augustinus College en de Kingmaschool ZO. Alle foto's zijn genomen door fotografe Simone Henke. Alle leerlingen hebben met de docent Nederlands vragenformulieren ingevuld en gesprekken gehad, welk beroep zij later zouden willen uitoefenen. Bij de foto's zijn oneliners geformuleerd die refereren aan het beroep maar een tegenstelling bevatten. Bijvoorbeeld een portret van een jongen met de tekst ' Misdaad loont'. Daaronder staat: 'Jorell, toekomstig politieman'. Kortom de bezoeker van de expositie wordt op een verkeerd spoor gezet. Het project is ontstaan vanuit het idee dat jongeren niet alleen maar 'rotzooi' trappen of vandaal zijn maar jongeren ambities hebben, om later in de maatschappij een bijdrage te leveren als politieman, verpleegkundige of rapper. Daarbij is het project een andere invulling van de lessen CKV op beide scholen. Voor sommige jongeren een eerste kennismaking met fotografie, dan wel op een andere manier naar taal kijken.

Een aantal portretten zijn op Boomerang kaarten uitgebracht en zijn te vinden in culturele instellingen, bioscopen, cafés en restaurants.

Op donderdag 12 juni wordt de expositie feestelijk geopend door wethouder Kunst en Cultuur Carolien Gehrels en een aantal jongeren. Om 13.30 uur in het Stadhuis van Amsterdam,
Amstel 1, op de Rode Wand (tegenover de kassa's van het Muziektheater)

De expositie is te zien op de Rode Wand in het Stadhuis van Amsterdam, vanaf donderdag 12 juni t/m maandag 30 juni 2008.

Stichting JAM/ is een culturele ondernemer en organisatie voor culturele participatie. Stichting JAM stelt zich ten doel culturele participatie te bevorderen en initieert, stimuleert, coördineert en organiseert activiteiten en projecten op het terrein van kunst en cultuur. Stichting JAM is een zelfstandige culturele organisatie en richt zich daarbij vooral op de bewoners van Amsterdam en omgeving. Stichting JAM is al vijftig jaar actief met een steeds vernieuwend en uitgebreid aanbod. Stichting JAM werkt succesvol samen met particuliere organisaties en (semi-) overheidsinstellingen.
www.stichtingjam.nl

Matchpoint Cultuureducatie Zuidoost is sinds 1998/1999 een project van Stichting JAM. Zij verzorgt cultuureducatie voor het basis- en voortgezet onderwijs in Amsterdam Zuidoost. Het helpt scholen met het organiseren van cultuureducatieve projecten en het ontwikkelen van een visie. Matchpoint vindt haar inspiratie in de community en het culturele erfgoed van de leerlingen. De leerling staat centraal, hij volgt zijn route door het onderwijs waarin hij zijn eigen cultuur en die van anderen leert kennen en respecteren.

www.stichtingjam.nl/matchpointzo

Stichting Beeldvoorziening biedt een gevarieerd aanbod Maatwerk, dat kan een privé-les zijn, een cursus van 10 lessen, een fotoweekend, of een themazondag. De cursussen zijn voor iedereen die een passie heeft voor fotografie; voor zowel de startende fotograaf als voor de 'serieuze' amateur. Enthousiaste professionals verzorgen de cursussen. Kunst/educatieve programma's ontwikkelt de Stichting speciaal voor het basis en voortgezet onderwijs. Er is een nauwe samenwerking met Stichting JAM/ Matchpoint Amsterdam zuidoost en cultuuraanbieder Mocca. Inmiddels heeft de stichting een ruime ervaring opgebouwd in het werken met jongeren in Rotterdam, Amsterdam Zuidoost en Amsterdam West. Daarbij wordt met name beeldende kunst als middel ingezet om een betere kennis van de eigen buurt te creëren, bewustwording van de eigen en andere culturen te bevorderen, begrip en samenwerking te kweken. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn Westerpark speelt' , 'Kinderconfenrentie voor gezonde voeding' , 'Rotterdamse vrienden'. en 'Bijlmer Zwanenmeer', 'Jongeren met ambitie'.www.beeldvoorziening.nl



Ingezonden persbericht