GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Ierland exporteert illegaal landbouwafval naar Nederland

Brussel, 12 juni 2008 - Tijdens nieuwjaarsnacht werd bij een controle in de haven van Rotterdam illegaal landbouwafval aangetroffen dat afkomstig is uit Ierland. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vraagt de Nederlandse ministers Verburg (landbouw) en Cramer (milieu) om zich binnen de Raad van ministers in te zetten voor het naleven van Europese wetgeving van afvaltransporten.

Jaarlijks wordt 40.000 ton illegaal landbouwafval vanuit Ierland naar het vaste land van Europa getransporteerd. Zo ook naar Nederland. In Ierland wordt het afval onterecht geclassificeerd als onschadelijk afval dat op de ´groene lijst´staat. Terwijl het afval schadelijk kan zijn voor de dier- en volksgezondheid.

Het Ierse landbouwafval wordt niet gereinigd of gecontroleerd en bestaat ongeveer 75% uit uitwerpselen en stro waarin dieren hebben gelegen. In sommige gevallen werden zelfs dode dieren in het afval gevonden. Zo´n 25% van het afval bevat landbouwplastic, dat alleen op de groene lijst mag staan mits het gereinigd is. In het geval van het Ierse landbouwafval gaat het om ongereinigd plastic, dus om illegaal afval.

"Dit soort afval mag niet geëxporteerd worden omdat het kan zorgen voor het overbrengen van dierenziektes van Ierland naar Nederland. Het is niet voor niets dat er strenge regels gelden voor het transport van dit afval. We moeten voorkomen dat ziektes als varkenspest, vogelpest of BSE opnieuw uitbreken", aldus Buitenweg.

Buitenweg hoopt dat Ierland uit zichzelf voortaan de Europese regels in acht neemt. "Volgens de Europese Commissie is Ierland dat ook van plan. Toch is het belangrijk dat we de druk op de ketel houden. Ierland mag niet illegaal afval dumpen dat ten koste gaat van de dier- en volksgezondheid. Desnoods moet de Europese Commissie naar de rechter stappen".

Eerder stelde Buitenweg hierover vragen aan de Europese Commissie die bevestigde dat Ierland zich inderdaad niet aan de regels houdt. In een brief aan de ministers Verburg en Cramer vraagt ze of het Ierse afval al tot acute bedreigingen van de dier- en volksgezondheid in Nederland heeft geleid. GroenLinks Tweede Kamer-lid Wijnand Duyvendak stelde over de kwestie gisteren schriftelijk vragen aan de ministers.

-------------------------

- Zie vragen van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie en de antwoorden: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2008-1717+0+DOC+XML+V0//NL

- Zie bijlage 1 voor brief van Kathalijne Buitenweg aan de ministers Verburg en Cramer

- Zie bijlage 2 voor schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak

Noot voor de pers:

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa