Ingezonden persbericht


>> Persbericht >> Communiqué de presse

27 mei 2008

Galerie De Cleene - Houttuyn, Middelburg (NL) kondigt nieuwe tentoonstelling aan.

'Gabriëlla Cleuren ­ `Zonder titel' - 2007

Een Belgische kunstenares in Middelburg met haar 'VERLOREN WERELDEN?' Ja, GABRIËLLA CLEUREN in Galerie De Cleene - Houttuyn.

Een bijzondere galerie temidden van een grote diversiteit aan winkels, in één van de 1200 monumentenpanden van de Zeeuwse hoofdstad. Langeviele 45 (de galerie), is gebouwd omstreeks 1780 en bezit nog diverse authentieke elementen. Doet de naam denken aan vroegere activiteiten op het gebied van hout? Iedere 1ste zondag van de maand: de Kunstroute, vlakbij een ongekende schat cultuur gekoppeld aan hedendaags leven.

Gaby Cleuren, in de zomer van 2006 voor de eerste maal in Nederland te zien; in Hulst met "Volle leegten", een tentoonstelling als eerste in haar soort waarbij ze desolate landschappen gebruikte als objecten. Projecties van eenzaamheid en verlatenheid. Vaak met de totale afwezigheid van de mens of slechts met één eenzaam individu.

Deze tentoonstelling bij Galerie De Cleene - Houttuyn zet ditzelfde thema voort. Het zijn notities natuur, pogingen stilte, gevangen geheimzinnigheid waarbij je een reeks poëtische avondluchten van Zeeuws-Vlaanderen aantreft: deemstering van een universele grootsheid zoals je ze nergens vindt waar niet ¾ landschap lucht is. Jacob van Ruysdael kon er in de 17e eeuw al niet omheen en werd er beroemd mee.
Ja, de luchten van Zeeuws-Vlaanderen zijn van unieke schoonheid en zeggingskracht. Zij behoren tot het sublieme van de schilderkunst. Avondluchten hebben dramatische schoonheid. Zijn zij ditmaal voorboden van wat komt, van wat de mens te wachten staat? En Bonaire, (waar de kunstenares een tijd woonde) ook van zo'n Nederlands karakter bij nauwkeurig waarnemen, en toch zeer eigen: Nederland in een ander werelddeel. De confrontatie, of beter de vergelijking is er weer zoals indertijd bij de laatste tentoonstelling. En de mens? Een klein, miniem, absurd deeltje van het geheel dat zijn plaats inneemt of niet kent. De mens tegenover het onzegbare, geweldige, gewelddadige. Kleine aquarellen mensen in het landschap vervolledigen het geheel. De mens wat op de voorgrond gerukt. De natuur als kader, als spektakel in 2008.

'Verloren werelden?' vanaf donderdag 12 juni te bezichtigen bij Galerie De Cleene - Houttuyn, Middelburg. Deze tentoonstelling loopt tot en met 12 juli 2008. Een vernissage staat gepland op zondag 6 juli tijdens de Kunstroute in Middelburg. Niet te missen! Galerie De Cleene - Houttuyn is geopend van donderdag tot en met zaterdag en de 1ste zondag van de maand, van 13.00 tot 17.00 uur.
Voor meer informatie of een afspraak:
Galerie De Cleene - Houttuyn
Langeviele 45 - NL 4331 LR Middelburg
Tel.: ++31 118 615 044 (NL) of ++32 478 423 956 (BE) E-mail: frescoberg@zeelandnet.nl - www.galeriemiddelburg.nl - www.gabycleuren.com


---- --