Socialistische Partij Rotterdam

SP wil buslijn 75 terug

11-06-2008 * Na de succesvolle actie voor de terugkeer van bus 77 in Charlois, de levensader van Zuid, zet de SP de acties voor goed openbaar vervoer in de stad voort. De komende tijd voert de SP in IJsselmonde actie om buslijn 75 in ere hersteld te krijgen. Uit onderzoek in de buurt blijkt namelijk dat veel mensen getroffen zijn door het verdwijnen van de buslijn, en bus 75 graag terug zien komen.

Buslijn 75 moest in 2004 het loodje leggen toen tramlijn 23 werd doorgetrokken naar Beverwaard. Bus 75 reed ooit van het Zuidplein, over de Strevelsweg, door Sportdorp, naar winkelcentrum Keizerswaard.

SP'er Nicolette van Leeuwen: 'Tram 23 is helemaal geen goed alternatief voor buslijn 75. Mensen moeten omrijden en zijn veel meer tijd kwijt met reizen dan vroeger. Het Zuiderziekenhuis, de Daniël den Hoed-kliniek en winkelboulevard Beijerlandselaan zijn door het schrappen van de lijn ook veel moeilijker bereikbaar.'

Uit het SP-buurtonderzoek in IJsselmonde bleek dat met name ouderen minder vaak de deur uitkomen sinds bus 75 is verdwenen. In Sportdorp zijn bijna geen winkels om de dagelijkse boodschappen te halen, klagen de bewoners. Het winkelcentrum Keizerswaard is moeilijk bereikbaar. Ook hebben ouderen moeite om de op heuvels gelegen tramhaltes van tram 23 te bereiken. De lift bij een daarvan is voortdurend buiten werking.

De SP heeft goede ervaring met het voeren van actie voor goed openbaar vervoer. Bewoners en de SP Rotterdam hebben door standvastig actie te voeren de terugkeer van buslijn 77 afgedwongen. Met die acties gaat de SP door, want het openbaar vervoer in de stad moet weer op peil worden gebracht na jaren van bezuinigingen en het schrappen van bus- en tramlijnen.

Op zaterdag 14, 21 en 28 juni van 16.00 uur tot 18.00 uur gaat de SP samen met bewoners handtekeningen verzamelen. Ook staat de SP IJsselmonde op zaterdag 16 augustus en 23 augustus van 11.00 uur tot 13.00 uur bij de tramhaltes in Sportdorp en het wijkgebouw Het Zaaltje. De steunbetuigingen zullen worden aangeboden aan de wethouder van verkeer en vervoer.