Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 11 juni 2008

Landschap Noord-Holland redt baarhuisje, groen en historisch hek begraafplaats

Met het project Geloven in het Groen brengt Landschap Noord-Holland religieuze elementen onder de aandacht. Kerkenpaden, kapellen, begraafplaatsen, kerkhoven, kloostertuinen, kruisbeelden, baarhuisjes en dodenwegen zijn heel belangrijk voor het landschap. Dit geldt voor heel Noord-Holland maar in het bijzonder voor Laag Holland, het Nationaal Landschap tussen Amsterdam, Hoorn, Alkmaar en Beverwijk. In delen van Laag Holland zijn de religieuze elementen en hun onderhoudstoestand in kaart gebracht. Een baarhuisje, de begroeiing van een begraafplaats en een smeedijzeren hek zijn opgeknapt. Zij dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor het behoud van religieus erfgoed in de rest van Laag Holland.

Op het kerkhof bij de Grote Kerk in Monnickendam is een baarhuisje uit de 20e eeuw gerestaureerd. Baarhuisjes uit deze periode zijn bijna allemaal verdwenen. Landschap Noord-Holland heeft met het project Geloven in het Groen de sloop van het baarhuisje weten te voorkomen. Het baarhuisje ziet er weer prachtig uit. Beeld en sfeerbepalend voor dit kerkhof is het mooie groen op en rondom het kerkhof. Dit was verwaarloosd en had te kampen met achterstallig onderhoud. De entree is opgeknapt waardoor het gietijzeren hek weer goed te zien is. Er zijn zichtlijnen naar het baarhuisje gemaakt. Hagen en windsingels zijn hersteld of vervangen voor inheemse soorten als taxus, meidoorn en hazelaar. Dood hout werd uit de monumentale bomen gehaald en een rommelhoek is ingericht met oude rassen als kievitsbloem, bosanemoon en zomerklokje. Bij de entree staat een informatiepaneel over het project en de rijke historie van deze plek. Stadsgidsen leiden hun excursies nu ook langs het kerkhof met baarhuisje.

Het derde element is een historisch en beeldbepalend gietijzeren sierhek uit 1885 (smederij Kroon) van de Maria Magdalenakerk te Zaandam. Restauratie was hoog nodig om het hek te redden. Hiervoor is samenwerking gezocht met Stichting Herstelling Den Helder. Het gerestaureerde hek wordt van alle kanten bewonderd en heeft een positief effect op zijn hele omgeving.

Wilt u meer weten over dit project of onze opgedane ervaring en kennis delen? Kijk op www.landschapnoordholland.nl of neem contact op met Landschap Noord-Holland: 0251-662244. Geloven in het Groen is gefinancierd door: Nationaal Landschap Laag Holland, Provincie Noord-Holland, Nationale Postcode Loterij en Cultureel erfgoed Noord-Holland.