Ingezonden persbericht


Juni 2008

Jongeren zoeken oplossing klimaatprobleem bij zichzelf Leerlingen van Connectcollege uit Echt grote winnaars van de wedstrijd "Maak je eigen klimaatfilm"

Met de film 'Laura en de aarde' wisten drie Echtse middelbare scholieren afgelopen woensdag 11 juni zowel de Rabobankpublieksprijs als de prijs van de vakjury in de wacht te slepen. Van de 78 inzendingen van de wedstrijd "Maak je eigen klimaatfilm" vond de vakjury dat deze leerlingen hun visie op het klimaat het beste en leukste hebben verfilmd. Met 17,9 procent van de 8667 stemmen bleek het publiek het daarmee eens. Onder groot applaus van het publiek werden de verraste winnaars in het zonnetje gezet.

Prijswinnaar
'Het zijn de kleine dingen die iedereen kan doen'. Met die conclusie eindigen Anja van Heel, Laura van Thoor en Rhiannon Blanchette van het Connetcollege de film Laura en de Aarde. Tegelijkertijd de radio en tv aan. De airco aan, maar ook een trui dragen zijn voorbeelden in de film die in het kort laten zien hoeveel overbodige energie we soms onbewust verbruiken. De vakjury was onder de indruk van dit filmpje, omdat het dicht bij de scholieren zelf ligt. "Ze beelden de gevolgen van het energieverbruik simpel en doeltreffend uit door een wereldbol in vele puzzelstukjes uit elkaar te laten vallen. Ook geven ze duidelijk aan wat kan ze zelf kunnen doen aan de klimaatverandering", aldus de jury. De jury is trots op de grote hoeveelheid inzendingen en vind het bijzonder dat bijna alle deelnemers oplossingen voor het klimaatprobleem bij zichzelf zoeken. Meerdere winnaars bedankten de docenten voor de mogelijkheid om mee te doen aan dit leerzame project.

Wedstrijd Maak je eigen klimaatfilm
Film je visie op het klimaat! Dat was de opdracht voor de jonge wedstrijddeelnemers van initiatiefnemers Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO), Rabobank en Kennisnet. De vakjury bestaande uit: Marcel van der Steen (presentator LLinke Soep TV en LLinke Soep Radio), Mattijs van Mansfeld (leraar van het jaar), Marieke van Zalk (Klimaatprogramma Wereld Natuur Fonds) en Maayke Damen (jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties) waren allen aanwezig op de feestelijke prijsuitreiking op 11 juni in het auditorium van de Rabobank in Utrecht. De prijzen bestonden uit Johnny Loco Breeze fietsen, een solar Eco-drive heren- of dameshorloge of de A-Solar Multibackpack. 3FM DJ Michiel Veenstra presenteerde de uitreiking en sloot de middag muzikaal af.

Kijk voor meer informatie, de winnende filmpjes op www.maakjeeigenklimaatfilm.nl.

Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LVDO) draagt bij aan een maatschappij waarin burgers, bedrijven, organisaties en overheden beschikken over de kennis, competenties en motivatie om te werken aan duurzame ontwikkeling. Daarvoor zijn leerprocessen nodig die het programma met raad, daad en financiën ondersteunt. Het is een gezamenlijk programma van de ministeries LNV, VROM, OCW, EZ, V&W, BuZA/OS, van de provincies en van de waterschappen en wordt uitgevoerd door SenterNovem.