Ingezonden persbericht


Persbericht

Schoolkinderen samen met Sarah op bezoek bij E-avantis

Parkstad Limburg heeft Nieuwe Energie als een van haar toekomstpijlers gekozen. Dit getuigt van realiteitszin en gezond verstand. Nieuwe energiebronnen zullen de energiemarkt steeds meer gaan beheersen. Stijgende energieprijzen, CO2 problematiek en de dreigende uitputting van grondstoffen maken conventionele energiebronnen onaantrekkelijk. Nieuwe energiebronnen als zon, wind en waterkracht zijn het logische alternatief. Parkstad Limburg is volop bezig met duurzame en innovatieve initiatieven zoals het mijnwaterproject, 0-energiewoningen, windmolens en zonnecellenfabrieken.

Sarah&Nieuwe Energie speelt hierop in. Het is een project voor basisscholen in Parkstad Limburg. Sarah ontdekt samen met de kinderen hoe wij duurzamer kunnen leven en neemt ze mee naar Duurzame Energie initiatieven in de regio. Dit schooljaar zijn meer dan 20 scholen in Parkstad Limburg betrokken bij Sarah&Nieuwe Energiet. De provincie Limburg ondersteunt dit project. A.s. donderdag 12 juni 2008 is Sarah om 11.00 uur met schoolkinderen van BS het Pannesjop bij E-Avantis / Ecofys, Snellius 6 te Heerlen. Daar worden nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen op het gebied van Duurzame Energie gedemonstreerd en uitgelegd. Ook voor vertegenwoordigers van de pers is dit een interessante excursie.

Nieuwe energie in Parkstad Limburg
Nieuwe energie is niet alleen ecologisch, maar ook sociaal en economisch een verstandige keuze. Heerlen is de trekker van het thema in de regio Parkstad en heeft de ambitie de nieuwe energie branche te ondersteunen en te ontwikkelen door het scheppen van gunstige vestigingsplaatsfactoren en een professionele kennis-infrastructuur.

Sarah's Wereld
In de regio Parkstad Limburg is 'Sarah's Wereld' gekozen als spreekbuis voor duurzaamheid en nieuwe energie. Sarah's Wereld is een fantasierijk spel voor het basisonderwijs. Sarah laat kinderen, leerkrachten en ouders ànders naar hun omgeving kijken. Op school, thuis, in de supermarkt, tijdens bezoeken aan bedrijven en de gemeente. Met een klein beetje moeite kun je veel duurzamer omgaan met je omgeving. Sarah's Wereld legt bij kinderen een essentieel fundament voor een duurzame ontwikkeling en leent zich uitstekend als communicatie- en educatiemiddel over duurzaamheidsthema's zoals bijvoorbeeld duurzame energie en energiebesparing.

Korte Uitleg (voor kinderen) bij bezoek aan Ecofys/E-Avantis

Bij E-Avantis in Heerlen verzinnen ze oplossingen voor het broeikaseffect. Van het broeikaseffect heb je vast wel eens gehoord. Daardoor wordt het steeds warmer op de aarde.

E-Avantis is een soort museum voor Nieuwe Energie. Er is bijvoorbeeld een solar kart die op zonnecellen rijdt. De zonne-skelter deed laatst mee aan een solar kart wedstrijd op het bedrijfsterrein Avantis. De kart is van Solland Solar. Dat is de grootste zonnecellenfabrikant van Nederland en die staat uitgerekend op Avantis in Heerlen! Er zijn ook kleine waterstofauto's, die kunnen kinderen zelf laten rijden. Het zijn de auto's van de toekomst, zeggen veel wetenschappers.

Met een zonnecel en een spanningsmeter laten de mensen van Ecofys zien hoe je zo veel mogelijk stroom met een zonnecel kunt opwekken. De kinderen gaan ook naar buiten, naar de windmolens. Ze moeten zelf berekenen hoeveel straatlantaarns kunnen branden als de wieken van de molen 1 keer draaien.

Verder is er een fiets met 'trap-hulp', waardoor oude mensen langer op de fiets kunnen blijven, er is een rugzak met zonnecellen, waarmee je je mobieltje op kunt laden, en nog veel meer. Het is heel interessant. En dat allemaal bij jullie om de hoek! Neem je ouders ook maar eens mee naar E-Avantis!

Plaats:
E-Avantis
Snellius 6
6422 RM Heerlen