AzG: Foto-expositie Artsen zonder Grenzen 'First Ladies' in Amsterdam

03/06/2008 10:17

Artsen Zonder Grenzen

Foto-expositie Artsen zonder Grenzen 'First Ladies' in Amsterdam

Drie gerenommeerde fotografen voor het eerst in conflictgebieden

Amsterdam, 3 juni 2008 - Op 12 juni opent Artsen zonder Grenzen op het Beursplein in Amsterdam haar foto-expositie 'First Ladies'. Hiervoor vroeg de medische noodhulporganisatie drie gerenommeerde fotografen, Corb!no, Pim Ras en Venus Veldhoen, af te reizen naar conflictgebieden. Gewoonlijk fotograferen zij hele andere onderwerpen, nu stonden zij voor het eerst oog in oog met vrouwen in noodsituaties. De kwetsbaarheid én kracht van deze vrouwen staan centraal in de fotografie. De gratis te bezoeken openluchttentoonstelling staat tot en met 6 juli in Amsterdam en zal daarna nog in tien andere steden te zien zijn.

Artsen zonder Grenzen helpt jaarlijks miljoenen vrouwen in oorlogs- en conflictgebieden wereldwijd. Vrouwen zijn als een van de eersten de dupe in conflictsituaties en tegelijkertijd de drijvende kracht in de dagelijkse strijd om te overleven. Door in te zoomen op hun dagelijks leven wil Artsen zonder Grenzen invoelbaar maken hoe allesbepalend een conflict is voor het leven van deze vrouwen, vrouwen zoals haar teams die elke dag zien.

Fotograaf Corb!no (48) staat bekend om zijn bijzondere portretten van acteurs, musici, schrijvers, schilders en politici. Hij reisde af naar Kalikot, een afgelegen en bergachtig district dat getroffen is door een 11-jaar durend conflict tussen de Maoïstische rebellen en regeringstroepen.

Pim Ras (41), meervoudig onderscheiden met Zilveren Cameraprijzen, is internationaal bekend om zijn opvallende sportfoto's. Hij fotografeerde in en rond Dubie en Shamwana, in de provincie Katanga, in de Democratische Republiek Congo. Beide plaatsen liggen in een gebied dat de 'driehoek des doods' wordt genoemd vanwege een hevige, jarenlange strijd tussen Mai Mai rebellen en de regering.

Venus Veldhoen (39) maakt foto's voor menig glossy magazine: portretten, reisimpressies en modereportages. Zij vertrok naar Nasir, een stadje in het zuiden van Sudan. Ondanks een vredesakkoord van drie jaar geleden zijn de levensomstandigheden voor de bevolking van Zuid-Sudan nauwelijks verbeterd. De kraamsterfte is een van de hoogste ter wereld: 2 op elke 100 vrouwen overleven de bevalling niet.

De openluchttentoonstelling is gratis toegankelijk. Locaties: Amsterdam (12 juni t/m 6 juli); Tilburg (Festival Mundial, 14 en 15 juni), Breda (7 t/m 13 juli), Utrecht (14 t/m 27 juli), Rotterdam (28 juli t/m 7 augustus), Den Haag (8 t/m 24 augustus), Maastricht (25 augustus t/m 7 september), Nijmegen (8 t/m 18 september), Groningen (19 september t/m 5 oktober), Leeuwarden (6 t/m 19 oktober), Leiden (20 oktober t/m 9 november). Actuele informatie over de tentoonstelling en locaties op www.artsenzondergrenzen.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.artsenzondergrenzen.nl