B EN W BERICHTEN 2008 - Gemeente Rotterdam

22

COLLEGEVERGADERING VAN 10
juni

Burgemeester

(10-06)
Het college stelt op donderdag 19
juni van 17.00 tot 19.00 uur de Burgerzaal beschikbaar voor een debat dat deel uit maakt

van de Dag van de Architectuur.
De organisatie van het debat met het thema 'Architectuur en Politiek' is in handen van het Architectuur Instituut Rotterdam. Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) treedt hierbij op als gastheer. Zaterdag 21 juni is het Stadhuis van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor het publiek en zal tegelijkertijd fungeren als centraal informatiepunt voor de Dag van de Architectuur.

(10-06)
Het college heeft
kennisgenomen
van het reisverslag van
het werkbezoek
van wethouder Jeannette
Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) aan Londen op 5 juni 2007.

(10-06) Het college heeft
kennisgenomen
van het reisverslag van
het werkbezoek
van burgemeester Ivo
Opstelten aan Brazilië van 14 t/m 19 april 2008.

(10-06)
Het college gaat
akkoord met het bezoek van burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) aan de Tour de France in Brest op 4, 5 en 6 juli a.s. Burgemeester Opstelten en wethouder Bolsius zijn uitgenodigd door de Tourdirectie en het Bretonse organisatiecomité om aanwezig te zijn bij de start van de Tour de France in Brest.

Wethouder Economie, Haven en
Milieu

(10-06)
Het college heeft de Jaarrapportage
Lucht 2007 vastgesteld. De Jaarrapportage Lucht 2007 geeft een overzicht van alle projecten uit het Uitvoeringsprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL) en het Regionale Actieprogramma Luchtkwaliteit Rijnmond (RAP) en laat zien welke projecten vorig jaar zijn uitgevoerd. De programma's hebben tot doel de luchtkwaliteit binnen Rotterdam en de regio te verbeteren. In 2007 is gewerkt aan veertig uiteenlopende projecten, variërend van grootscheepse verkeersprojecten tot het realiseren van voorlichtingscampagnes. Uit de rapportage blijkt dat de uitvoering van het RAP/RAL op schema ligt. Daarnaast laat deze rapportage zien dat de vooraf gestelde collegetarget over luchtkwaliteit ruim op schema ligt.

Wethouder Financiën, Sport en
Buitenruimte

(10-06) Het college heeft
ingestemd met de begroting 2009 (inclusief meerjarenraming 2010/2012) van het Koepelschap Buitenstedelijk Groen en de recreatieschappen Midden-Delfland, Rottemeren, Voorne-Putten-Rozenburg en IJsselmonde. De begroting is bepalend voor de uiteindelijke totale bijdrage van Rotterdam aan het beheer en toekomstig beheer van het regionale buitenstedelijke groen. In deze raming zijn de begrotingen van zeven regionale recreatieschappen verwerkt. Rotterdam neemt aan vier van de recreatieschappen deel door een bestuurlijke afvaardiging in het bestuur.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke
Ordening

1.

(10-06)
Het college stelt de raad voor om de 'Leefmilieuverordening belhuizen 2008'
vast te stellen. De gemeente wil een verdere toename van het aantal belhuizen beperken. De aanwezigheid van belhuizen wordt in verschillende deelgemeenten als problematisch ervaren. Doordat ze zich vaak vestigen in dezelfde (winkel)straten, leidt de enorme groei van het aantal belhuizen tot een verschraling van het winkelaanbod. Daar komt bij dat belhuizen bijzonder kwetsbaar zijn voor criminele en frauduleuze activiteiten. Deze activiteiten hebben een negatieve invloed op het woon- en leefklimaat. In de nieuwe verordening (met een looptijd van vijf jaar) wordt het aantal belhuizen in Rotterdam bevroren. Uitbreiding van het aantal belhuizen wordt tegengegaan door het in de planvoorschriften opgenomen verbod tot wijziging van het gebruik van
gebouwen en gronden als belhuis.

2.

(10-06)
Het college gaat akkoord met het werkbezoek
van wethouder Hamit Karakus
(wonen en ruimtelijke ordening) aan Parijs, van 25 tot en met 27 juli 2008. De wethouder neemt op uitnodiging van minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) deel aan de Randstadstudiereis naar Parijs. De delegatie bestaat uit afgevaardigden van de G4 steden,
Randstadprovincies, Neprom en corporaties. Tijdens de studiereis bespreken de deelnemers aan de hand van aansprekende projecten de Nederlandse verstedelijkingsopgave en de verstedelijkingsafspraken die het Rijk daarover wil sluiten.

3.

(10-06)
Het college heeft de conceptvisie 'Visie voor de Kop Feijenoord en Noordereiland' vastgesteld en vrijgegeven voor overleg met bewoners en andere betrokkenen. De conceptvisie is een stedenbouwkundige visie voor het gebied 'Kop van Feijenoord', dat bestaat uit delen
van de Kop van Zuid, het
Noordereiland en de wijk Feijenoord. De visie beschrijft in grote lijnen verschillende ambitieuze en realistische plannen op het gebied van wonen, buitenruimte, voorzieningen en verbindingen. Het vormt daarmee de basis voor afspraken over de verbetering van het woon- en leefklimaat in het gebied, de woningbouwproductie en de economische ontwikkeling. Op 13 en 14 juni organiseren de deelgemeente Feijenoord en woningcorporatie De Nieuwe Unie een informatiemarkt over de plannen. Tot 31 juli kan iedereen op de plannen reageren. De reacties worden door de deelgemeente verzameld en meegewogen bij het samenstellen van de definitieve visie. Nadat deze visie door het College van B&W is vastgesteld (naar verwachting in dit najaar) wordt deze uitgewerkt tot een Masterplan waarin de plannen concreet worden uitgewerkt. Dit Masterplan moet in het najaar van 2010 door het College van B&W en de deelraad Feijenoord worden vastgesteld.

4.

(10-06)
Het college stelt de raad voor om enkele bevoegdheden van de raad aan het college te delegeren. Tevens wordt voorgesteld de directeur dS+V te mandateren om deze bevoegdheden namens het college uit te oefenen. De nieuwe verdeling van bevoegdheden is nodig voor de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) die per 1 juli 2008
in werking treedt. Naar aanleiding hiervan vindt een heroriëntatie plaats op de bevoegdhedenverdeling tussen het centraal bestuur en de deelgemeenten. Op dit moment wordt daarover overleg gevoerd met de deelgemeenten. In afwachting van de uitkomsten moet een voorlopige regeling worden getroffen om een soepele overgang van de oude op de nieuwe wet mogelijk te maken.

5.

(10-06)
Het college heeft de nota "Migratie in goede banen: de Rotterdamse inzet" vastgesteld en aan de raad voorgelegd. In deze nota geeft Rotterdam haar visie over de komst van arbeidsmigranten uit Midden en Oost Europa en de maatregelen die de stad neemt om deze instroom in goede banen te leiden. De Rotterdamse inzet richt zich op goede huisvesting, behoorlijke werkomstandigheden en mogelijkheden voor inburgering en integratie.

Wethou
der Werk, Sociale Zaken en Groteste
denbeleid

(10-06) Het college stelt de raad
voor de motie M.G.T.
Pastors (Leefbaar Rotterdam) over 'Uitvoering Pact op Zuid' als afgedaan te beschouwen. Sinds januari 2008 wordt per kwartaal gerapporteerd over de realisatie van de planning, financiën, resultaten en de voortgang van de projecten binnen het Pact op Zuid die in het lopende kwartaal gerealiseerd zullen worden

Wethouder Verkeer, Vervoer en
Organisatie

1.

(10-06)
Het college heeft kennisgenomen
van de bevindingen van
het Programma Noordas, in relatie tot de A13/A16 en de bevindingen uit de ontwerpateliers van de A13/16. Om de consequenties en effecten van de
aanleg van de A13/A16 in beeld te brengen, zodat op basis hiervan in het proces keuzes kunnen worden gemaakt, is door de stadsregio een integrale aanpak gestart. Onderdeel hiervan is het Programma Noordas. Daarnaast is Rijkswaterstaat gestart met het opstellen van de Trajectnota/Milieu Effect Rapportage (MER) voor de A13/A16. Dat wordt gedaan in nauwe samenwerking met de gemeenten Rotterdam (inclusief deelgemeenten) en Lansingerland, de Stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. In deze trajectnota worden de effecten bepaald van de diverse voor dit traject ontwikkelde varianten.

Schriftelijke
vragen

(10-06) Het college heeft de
beantwoording vastgesteld
van de schriftelijke vragen
van:

·

P.M.
Wijntuin (PvdA) over de zeer zorgelijke inburgeringssituatie.

·

M.G.
T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over de
aantallen MOE-landers in Rotterdam.

·

M.
Heijmen (PvdA) en M.G.J. van
Muijen (PvdA) over wateroverlast in Pendrecht.

·

A. Bonte
(GroenLinks) over het efficiënt fietsparkeren.

·

E.P. van
Heemst (PvdA) over Strijd tegen vandalisme.

·

E.P. van
Heemst (PvdA) over de verpaupering van het Schouwburgplein.

·

R.
Schuurman (LR) over het gebruik van foto's van veelplegers door winkeliers.

·

L.P.M. de
Kleijn (SP) en J. Strörmann (SP) over aangepaste woningen voor gehandicapten in Rotterdam.

·

A.S.
Mosch (Leefbaar Rotterdam) over wachtlijsten bij de Kredietbank Rotterdam.

·

R.
Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative.

·

B. van
Tijn (VVD) over de cruiseschepen die Rotterdam aandoen.

·

T.S.J.
Cornelissen (SP) over crisisopvangplaatsen voor kinderen.

·

P.M.
Wijntuin (PvdA) over uitspraken van prof.dr. T. Ramadan over de coördinatie van het Integratiebeleid.

·

L.C.
Bruijn (PvdA) over de benaming van de Bernissestraat in de Spaanse Polder.

Embedded Content: attbe48c.gif: 00000001,5fb98dc2,00000000,69319b84